Csalás, pénzmosás, börtön

2023.03.23. 07:37

Internetes csalót és segítőjét ítélték el Keszthelyen

Internetes csalót és társát ítélték el jogerősen a Keszthelyi Járásbíróságon megtartott előkészítő ülésen.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: piaxabay.com

Az egerszegi törvényszék közlése szerint az elsőrendű vádlott nő ismeretlen férfi társával 2020 szeptembere és novembere között álneveken különböző fiktív termékeket – fürdődézsa, trambulin, babakocsi, műkörömszett, jakuzzi – kínált eladásra két internetes hirdetési oldalon. Az árucikkeket kitalált felhasználóneveken, más hirdetésekből lementett fényképekkel és műszaki leírással tették közzé. Az érdeklődőkkel a weboldalak levelező rendszerén keresztül és telefonon tartották a kapcsolatot. A vevőknek a vételár, illetőleg az előleg kifizetésére a nő bankszámlájának adatait adták meg. A nő 2020. szeptember 8-án nyitott bankszámlát, azonban 2020. szeptember 16-ig nem jutott hozzá a bankkártyájához, így nem tudta levenni róla a vevők által utalt összegeket. Annak érdekében, hogy hozzájusson a pénzhez, megkérte férfi ismerősét, a az ügyben másodrendű rendű vádlottat, hogy adja meg neki a bankszámlájához tartozó adatokat és a bankkártyáját. A nő összesen négy alkalommal 531 ezer forintot utalt át és vett le a férfi számlájáról.  Ismerőse tudta, hogy honnan származik a pénz, ezért azzal, hogy megadta a számlája és a bankkártyája feletti rendelkezési jogot, azt a látszatot keltette, hogy a nő nem a vevők megtévesztésével szerezte a pénzt, hanem azt a férfitól kapta. A nő, és az eljárásban ismeretlenül maradt társa összesen 98 embert vert át, és károsított meg 2,2 millió forinttal.
A vádlottak bűnösségüket beismerték és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. A bíróság a nőt a társtettesként elkövetett csalásokért 22 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett, míg vádlottársát pénzmosásért 16 hónap,  végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Továbbá elrendelte mindkettőjük pártfogói felügyeletét. Az ítélet – a polgári jogi igények kivételével – jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában