Frissen Zalából

2023.02.05. 14:24

Több, mint száz tűzoltó állt helyt a hétvégén Zalában

22 óráig 114 helyszínen számoltak fel viharkárokat a zalai tűzoltók, tájékoztatott vasárnap délelőtt a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága honlapján.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Lóránt Norbert címzetes tűzoltó törzszászlós - Zalaegerszeg HTP

Jellemzően kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek adtak munkát az egységeknek, tette hozzá Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, sajtóreferens.  

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére szombaton 18 óráig 167 bejelentés érkezett. Kósi Zsolttól megtudtuk, szombaton 18 óráig 69 hivatásos tűzoltó 20 járművel járta a vármegyét, munkájukat 8 önkéntes egyesület segítette 37 fővel, 8 járművel. Szombaton délután a Kerka mentőcsoport is munkába áll, hat fő 3 autóval segítette megoldani a feladatokat. Így összesen 112-en álltak helyt a viharos szél okozta károk elhárításában Zalában.

Az összegző gyorsstatisztika a következő beavatkozásokról számol be: 

Hévízen az erős szél megbontotta az uszoda tetejét, Zalaegerszegen, a Berzsenyi úton egy tízemeletes társasház bádogfedésében okozott károkat, a Göcseji úton pedig egy társasház tetejének szigetelését és három kéményét rongálta meg, és ugyanez történt a Bartók Béla utcában is. Lentiben egy üzlet ablakát törte be az erős szél, Keszthelyen egy gyorsétterem tetőelemeit és egy élelmiszerbolt tetejét is megbontotta. Utóbbi helyszínen a darabokat a vásárlók és az autók közé fújta. Zalakomárban a helyi templom tornyának lemezeit rongálta meg a vihar. Keszthelyen, Söjtörön és Kisszigeten autókra is dőltek fák, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Horváth István országos tetőjavító vállalkozást irányít, a hét végén számos megkeresést kaptak, vasárnap délután 28 helyszínen dolgozott 80 munkatársa. Lapunknak elmondta, a megrongálódott tetőszerkezetekben első felmérés alapján minimum 40 százalékos kár keletkezett. A szakember elmondta, a hét végi viharos szél tanulsága, hogy a rögzítéseket előírásszerűen végezzék, végeztessék az építkezők, az illesztések legyenek precízek. A zsindelyeket így is nehéz megvédeni, könnyen megbontja őket a 60-90 km-es széllökés. A munkatársai igyekeznek mihamarabb minden helyszínre eljutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában