Frissen Zalából

2023.02.04. 08:34

Viharos erejű északi szél fúj Zalában is, tetőket bontott meg több településen (videó)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb besorolású, úgynevezett piros jelzést (ez harmadik szint a citromsárga és a narancssárga után) adott ki szombatra Zala vármegyére is az erős szél és széllökések miatt.

Arany Horváth Zsuzsa, Zaol.hu

A pózvai bekötő úti nyárfasor kidőlt fája

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Frissítés: 

11:56 Pusztaszentlászló: Két kidőlt fa akadályozta a közlekedést Pusztaszentlászló külterületén. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók eltávolították a fákat. 

11:58 Lenti: Betörte a szél egy üzlet ablakát, az üveg maradványai pedig veszélyeztették a gyalogosokat Lentiben, a Kossuth úton. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a veszélyes üvegdarabokat. 

11:58 Hévíz: Két parkoló autóra dőlt egy fa Hévízen, a Kossuth Lajos utcában. A helyi önkéntes tűzoltók eltávolították a fát. Az autókban senki sem tartózkodott. 

12:00 Nemesvid: Villanyvezetékek akadtak el egy családi ház falára felfuttatott vadszőlőben Nemesviden, a Dr. Huszti Dezső utcában. A zalakarosi hivatásos tűzoltók kiszabadították a vezetékeket. 

12:00 Zalaszentmihály: Fa dőlt a Dr. Fülöp Valter utcára Zalaszentmihályon. A gelsei önkéntes tűzoltók eltávolították a fát. 

12:16 Keszthely: Házra és garázsra dőlt egy nagyméretű fenyő Keszthelyen, a Györök György utcában. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak, akik ledarabolták az épületekről a fát. 

12:23 Keszthely: Kidőlt fa eltávolításában kértek segítséget Keszthelyen, az Erzsébet királyné útján. A város hivatásos tűzoltói a huszonöt méter magas fenyőt eltávolították. 

12:26 Zalaegerszeg: Megrongálta egy társasház bádoglemezét a szél Zalaegerszegen, a Bartók Béla utcában. A város hivatásos tűzoltói a sérült elemeket eltávolították. 

12:27 Zalaegerszeg: Leszakított a szél egy házba bemenő villanyvezetéket Zalaegerszegen, a Szélhordta úton. A város hivatásos tűzoltói visszaakasztották a vezetéket. 

12:31 Zalatárnok: Kerítést és egy gazdasági épületet is megrongált egy kidőlt fenyőfa Zalatárnokon, a Kossuth Lajos utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

12:40 Felsőrajk: Lakóépületet veszélyeztetett egy megdőlt fa Felsőrajkon, a Kossuth Lajos utcában. A pacsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók eltávolították a veszélyessé vált fát. 

12:42 Zalaegerszeg: Járdára és úttestre dőlt egy fa Zalaegerszegen, a Köztársaság útján. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a fát. 

12:49 Hottó: Internetkábelt szakított el egy kidőlt fa Hottón, a Kossuth Lajos utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók távolították el a fát. 

12:54 Zalabaksa: Vezeték tartott egy kidőlt fát Zalabaksán, a Rákóczi utcában. A fát a lenti hivatásos tűzoltók távolították el. 

13:06 Nemesbük: Villanyvezetéket tépett le egy kidőlt fa Nemesbükön, a Petőfi utcában. Az alsópáhoki önkéntes tűzoltók a fa veszélyes részeit eltávolították. 

13:08 Zalaegerszeg: Letépte a szél egy garázs ajtaját Zalaegerszegen, a Köztársaság útján. A város hivatásos tűzoltói visszahelyezték az ajtót a helyére. 

13:15 Zalaegerszeg: Kidőlt fa akadályozta a közlekedést a Mol Finomító bejáratánál Zalaegerszegen, a Zrínyi Miklós utcában. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a fát. 

13:16 Zalabér: A 7328-as útra dőlt egy fa Zalabér külterületén. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók eltávolították a fát. 

13:16 Zalaegerszeg: Kidőlt fa akadályozta a közlekedést Zalaegerszegen, a Teskándi úton. A város hivatásos tűzoltói a forgalmi akadályt megszüntették. 

13:19 Zalaegerszeg: Megbontotta a szél egy épület tetőcserepeit, amik a közlekedést veszélyeztették Zalaegerszegen, a Kinizsi Pál utcában. A város hivatásos tűzoltói az érintett szakaszt körbekordonozták. 

13:21 Nagykanizsa: Kerékpárútra és járdára dőlt egy fa Nagykanizsán, az Alsó Szabadhegyi úton. A város hivatásos tűzoltói távolították el a fát. 

13:22 Zalaegerszeg: Kidőlt fa akadályozta a közlekedést Zalaegerszegen, a Budai völgyben. A település hivatásos tűzoltói szüntették meg a forgalmi akadályt. 

13:26 Nagykanizsa: Járdára zuhant egy tíz méteres fenyőfa Nagykanizsán, a Városkapu körúton. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a fát motoros láncfűrésszel. 

13:29 Zalaegerszeg: Magával rántott egy villanyvezetéket egy kidőlt fa Zalaegerszegen, a Domb utcában. A város hivatásos tűzoltói a fát eltávolították. 

13:29 Búcsúszentlászló: Vezetéket is magával rántott egy kidőlt fa Búcsúszentlászlón, a Béke utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

13:30 Hagyárosbörönd: Fa dőlt a 76-os főútra Hagyárosbörönd térségében. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók eltávolították a fát, az úttestet pedig megtisztították. 

13:39 Petrivente: Kidőlt fa képzett forgalmi akadályt a Petrivente és Semjénháza közötti úton. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a fát. 

13:44 Zalaegerszeg: Megbontotta egy családi ház tetőszerkezetét a szél Zalaegerszegen, a Lépcsősor utcában. A város hivatásos tűzoltói dugólétra alkalmazásával visszahelyezték az elmozdult elemeket, majd lesúlyozták őket. 

13:57 Zalaegerszeg: Megbontotta a szél egy családi ház tetőlemezét Zalaegerszegen, a Virágszer utcában. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a megsérült elemet. 

13:58 Zalaszentgrót: Melléképületre dőlt egy fa Zalaszentgróton, a Szabadság utcában. A település önkormányzati tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a fát. 

13:58 Türje: Letört faág foglalta el az úttestet Türje külterületén. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók a darabot eltávolították.

14:00 Zalabaksa: Villanyvezetékre és telefonkábelre dőlt egy fa Zalabaksán, a Táncsics utcában. A fát a lenti hivatásos tűzoltók távolították el, akik a veszélyes részt körbekordonozták. 

14:07 Zalaegerszeg: Villanyvezetékre és egy családi ház tetejére dőlt egy nagyméretű fenyőfa Zalaegerszegen, a Csácsi tetőn. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a fát, a villanyvezetéket pedig kiszabadították. 

14:10 Nemesvid: A Templom utcában okozott forgalmi akadályt egy kidőlt fa Nemesviden. A zalakarosi hivatásos tűzoltók eltávolították a fát.

14:18 Keszthely: Kidöntötte a szél egy épület tűzfalát, ami megrongált egy másik épületet is Keszthelyen, a Balassi Bálint utcában. Több tégladarab egy gázcső felett veszélyesen lógott, amit a tűzoltók eltávolítottak. 

14:26 Petrivente: Úttestre dőlt egy fa Petrivente külterületén. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

14:32 Vése: Fa dőlt a Park utca és a 61-es főút kereszteződésébe Vésén. A helyi önkéntes tűzoltók eltávolították a fát. A műszaki mentés idejére a 61-es főút jelzett szakaszán a forgalom szünetelt.  

14:32 Kistolmács: A kisvasút közlekedési útvonalán lévő sínre dőlt egy fa Bázakerettye és Kistolmács között. A letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók eltávolították a fát. 

14:32 Türje: Kazánház tetejére dőlt egy nagymretű fa Türjén, az Alkotmány utcában. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal távolították el a fát. 

14:38 Dabronc: Faágak akadályozták a közlekedést Dabronc külterületén. A zalaszentiváni önkéntes tűzoltók eltávolították az útról a darabokat. 

14:39 Miháld: Öt méter magas tuja dőlt az úttestre Miháldon, a Fő utcán. A helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták a tuját, megszüntetve a forgalmi akadályt. 

14:42 Zalakaros: Kidöntött egy beton villanyoszlopot és vezetékeket is megrongált egy fa Zalakaroson, a Banyavölgyi úton. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a fát, a kidőlt oszlop helyét pedig elkerítették. 

14:44 Nagykanizsa: Tizenöt méter magas fa dőlt az útra Nagykanizsán, az Akós úton. A város hivatásos tűzoltói megszüntették a forgalmi akadályt. 

14:50 Keszthely: Autókra dőlt egy nagyméretű fa Keszthelyen, az Attila utcában. A keszthelyi hivatásos tűzoltók eltávolították az autókról a fát, az úttestet pedig megtisztították. 

14:56 Zalaegerszeg: Fa dőlt a botfai városrészben található kastélyra Zalaegerszegen, a Botfa utcában. A város hivatásos tűzoltói ledarabolták a fát. 

15:05 Szilvágy: Sírokra dőlt egy nagyméretű fenyő a szilvágyi temetőben, a Béke utcában. A riasztott lenti hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

15:10 Nagykanizsa: Háztetőre dőlt egy tíz méter magas fa Nagykanizsán, a Rozmaring utcában. A város hivatásos tűzoltói dugólétra és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát. 

15:21 Zalakaros: Villanyvezeték tartotta azt a kidőlt fát, amit a város hivatásos tűzoltói távolítottak el Zalakaroson, az Erdész utcában. 

15:22 Gyenesdiás: Villanyvezetékre dőlt egy fa Gyenesdiáson, a Bem József utcában. A tűzoltók eltávolították a fát. 

15:32 Búcsúszentlászló: Kidőlt fa akadályozta a forgalmat Búcsúszentlászlón, a Széchenyi utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

15:33 Zalaegerszeg: Lesodorta a szél egy családi ház tetőcserepeit Zalaegerszegen, a Falumúzeum utcában. A város hivatásos tűzoltói a sérült elemeket eltávolították, és újakkal pótolták, hogy az épület ne ázzon be. 

15:50 Keszthely: Parkoló autóra dőlt egy tuja Keszthelyen, a Fodor utcában. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a fát. 

16:05 Nagylengyel: Telefonvezetékre dőlt egy fa Nagylengyel külterületén. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

16:45 Keszthely: Négy közlekedést veszélyeztető fát távolítottak el a helyi hivatásos tűzoltók Keszthelyen, a Napfény soron.  

16:46 Rédics: Veszélyesen megdőlt két, egyenként tizenkét méter magas fenyőfa a 75-ös főút mellett, Rédicsnél. A fák egy kerékpárút biztonságát is veszélyeztették. A lenti hivatásos tűzoltók magasból mentő segítségével ledarabolták a fákat. 

17:21 Zalaegerszeg: Tetőcserepeket rongált meg a szél, amik a gyalogos közlekedést veszélyeztették Zalaegerszegen, a Rákóczi úton. A tűzoltók az érintett szakaszt körbekerítették. 

17:24 Surd: Kidőlt fának hajtott egy személygépkocsi Surd térségében. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók eltávolították a húsz méteres fát. A gépjárműben senki sem sérült. 

17:28 Hévíz: A közlekedést veszélyeztette egy letört faág Hévízen, a Honvéd utcában. A keszthelyi hivatásos és az alsópáhoki önkéntes tűzoltók a darabot eltávolították. 

17:55 Balatonszentgyörgy: A közlekedést veszélyeztette egy megdőlt fa a 7-es főúton, Balatonszentgyörgy térségében. A keszthelyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a fát.

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ udvarán törte ki a viharos szél a fenyőfát.

A PEN egyetemi központján kitört fa
Fotós: Gergely Szilárd

09:44 Oltárc: Fa dőlt az úttestre Oltárcon, a Petőfi úton. A letenyei önkéntes tűzoltók szüntették meg a forgalmi akadályt. 

09:49 Zalaegerszeg: Fa okozott közlekedési akadályt Zalaegerszegen, az Új úton. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a fát. 

09:50 Pölöske: Elfoglalta az úttestet egy kidőlt fa Pölöske külterületén, amit a pacsai hivatásos tűzoltók eltávolítottak. 

09:56 Zalaegerszeg: Méretes fa dőlt ki a Külső-Kórház utcában Zalaegerszegen. A város hivatásos tűzoltói speciális fűrésszel távolították el a fát. 

09:59 Baglad: Fa foglalta el a Baglad és Resznek közötti útszakaszt. A lenti hivatásos tűzoltók szüntették meg a forgalmi akadályt. 

10:06 Nagykanizsa: Háztetőre dőlt egy húsz méter magas fa Nagykanizsán, a Magyar utcában. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a fát. 

10:11 Fakospuszta: Villanyvezetéket is megrongált egy kidőlt fa Fakospusztán. A gelsei önkéntes tűzoltók magassági ágvágóval eltávolították a fát. 

10:42 Muraszemenye: A fél útpályát elfoglalta egy kidőlt fa Muraszemenye külterületén. A letenyei hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

10:43 Keszthely: Járdára dőlt és a gyalogos közlekedést veszélyeztette egy kidőlt fa Keszthelyen, a Bercsényi Miklós utcában. A riasztott városi hivatásos tűzoltók felszámolták a káresetet. 

10:50 Nemesnép: Úttestre dőlt egy fa Nemesnépen, a Kossuth Lajos utca közelében. A lenti hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

10:50 Zalatárnok: Kidőlt egy fa, és magával rántott egy villanyvezetéket Zalatárnokon, a Petőfi utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a forgalmi akadályt megszüntették. 

10:56 Bak: Fa dőlt a 74-es főútra Baknál. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a forgalmi akadályt megszüntették. 

11:04 Zalaszentgrót: Kidőlt egy fa és a forgalmat akadályozta Zalaszentgróton, az Akácfa utcában. A város önkormányzati tűzoltói megszüntették a forgalmi akadályt. 

11:05 Csatár: Fa okozott útakadályt a 74-es főúton, Csatár térségében. A fát a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók távolították el. 

11:07 Zalaszentlászló: Keresztbe dőlt az úttesten egy fa Zalaszentlászló külterületén. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók szüntették meg a forgalmi akadályt. 

11:12 Hévíz: Fa okozott forgalmi akadályt Hévízen, a Szent András utcában. A hévízi, valamint az alsópáhoki önkénttes tűzoltók közösen távolították el a fát az úttestről. 

11:23 Keszthely: Fenyőfa dőlt egy parkoló autóra Keszthelyen, a Pethő utcában. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a fát az autóról, amiben senki sem tartózkodott. 

11:30 Bak: Vasúti sínre dőlt egy fa Bak külterületén. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és motoros láncfűrésszel szüntették meg a forgalmi akadályt. 

11:32 Murakeresztúr: Megbontotta a szél a helyi művelődési ház tetejét Murakeresztúron, a Kossuth Lajos úton. A település önkéntes tűzoltói körbekordonozták a veszélyessé vált részt. 

11:35 Vése: Két fa dőlt az útra Vésén, a Fő utcán. A helyi önkéntes tűzoltók eltávolították a fákat az útról. 

11:49 Nemesdéd: Tizenöt méter magas fa dőlt az útra Nemesdéd külterületén. A vései önkéntes tűzoltók szüntették meg a forgalmi akadályt. 

11:55 Nemesdéd: Fa dőlt a Fő utcára Nemesdéden, amit a vései önkéntes tűzoltók eltávolítottak.

12:27 Olvasónk Zalaegerszegen, a csácsbozsoki településrészen él, szombaton délelőtt az erős szél kiborította a körülbelül 4-5 méter magas fenyőfájukat. Szerencsére kár nem keletkezett, mivel a szőlőlugas mellé dőlt. Épületet nem rongált meg - számolt be Kovács Zoltán.

Fotós: Kovács Zoltán/Olvasó

11:48 A zalaegerszegi külső kórháznál döntötte ki a szél a pózvai bekötő úti nyárfasor egyik fáját, személyi sérülés nem történt.

A pózvai fasor kidőlt fájánál dolgozó tűzoltók
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A sok eső miatt felázott talajból ép fákat is kicsavarhat a 60-70 km-es széllökés, fák alatt ne tartózkodjon senki huzamosan se autóval, se gyalog, javasolják akatasztrófavédelem szakemberei.

 

08:22 | Szepetnek: Egy kettétört fa lombkoronája foglalta el az úttest egyik sávját Szepetnek külterületén. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók eltávolították a darabot az úttestről. 

08:23 | Kissziget: Fa dőlt egy autóra Kisszigeten, a Fő úton. A benne egyedül utazó sofőr nem sérült. A lenti hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a fát. 

08:42 | Keszthely: Autókra esett és megrongálta azokat egy letört vastag faág Keszthelyen, a Rózsás utcában. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a faágat. 

08:47 Galambok: Faág esett a 7-es főútra Galambok térségében. A zalakarosi hivatásos tűzoltók kézi erővel eltávolították a darabot. 

08:48 Türje: Letört egy nyírfa ága, ami egy másik fán fennakadt és a közlekedést veszélyeztette Türjén, a Szabadság téren. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók eltávolították a fát. A műszaki mentés idejére a jelzett útszakaszon a forgalom szünetelt. 

08:50 Zalaszentlászló: Két épület közé dőlt, és az egyiket meg is rongálta egy nyolc méter magas fenyőfa Zalaszentlászlón, a Rákóczi Ferenc utcában. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók eltávolították a fát. 

08:57 Keszthely: Megbontotta a szél egy gyorsétterem tetőlemezeit Keszthelyen, a Tapolcai úton. A város hivatásos tűzoltói a tetőfedő szakemberek kiérkezéséig biztosították a helyszínt. 

09:15 Zalaegerszeg: Öt méter magas tuja dőlt a Kishegyi útra Zalaegerszegen. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel szüntették meg a forgalmi akadályt. 

09:30 Kissziget: Veszélyesen megdőlt fákat távolították el a lenti hivatásos tűzoltók Kissziget külterületén. 

09:36 Zalaszabar: Húsz méter magas fa foglalta el az úttestet Zalaszabar külterületén. A forgalmi akadályt a zalakarosi hivatásos tűzoltók szüntették meg. 

09:38 Becshely: Egy kiszáradt akácfa okozott forgalmi akadályt Becsehely külterületén. A letenyei hivatásos tűzoltók eltávolították a fát. 

Előzmények:

A katasztrófavédelem információi szerint szombat reggel három zalai településen kellett mentési munkákat végezni.

Mit jelent a piros jelzés?

Ez a legmagasabb veszélyjelzési szint. Arra hívja fel a figyelmet, hogy veszélyes, komoly károkat okozó, akár emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek várhatóak, amelyek rendszerint kiterjedt területet érintenek. Ennél a veszélyjelzésnél legyünk különösen körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Folyamatosan és részletesen kövessük nyomon az időjárást a legfrissebb hivatalos meteorológiai forrásokból. Hatósági intézkedés esetén kövessük az utasításokat. Ebbe a kategóriába a meglehetősen ritkán előforduló időjárási események sorolandók.

Arra is figyelmeztetnek, hogy, ha lehet, ne keljünk útra autóval, kerüljünk a fákat, ne parkoljunk alájuk, a felázott talaj miatt ép fákat is kicsavarhat a viharos szél. 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a mai napon az alábbi, tűzoltói beavatkozást igénylő jelzések érkeztek:

Zalaegerszeg: Megbontotta a szél egy épület párkánylemezeit Zalaegerszegen, a Nemzetőr utcában. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a veszélyessé vált darabokat. 

Szőkedencs: Úttestre esett egy fűzfa letört ága és forgalmi akadályt képezett Szőkedencs külterületén. A helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a darabot. 

Keszthely: Iroda konténerre dőlt egy 25 méter magas fa Keszthelyen, a Mikus Gyula sétányon. A fa dőlés közben egy villanyvezetéket is megrongált. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel eltávolították a fát. 

Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, zalai katasztrófavédelmi szóvivő 9 óra 40 perckor arról tájékoztatta portálunkat, hogy az elmúlt fél órában kaptak jelzést Keszthelyről és Hévízről, mindkét városban tetőszerkezetet bontott meg a szél, a szakemberek 9 óra után indultek el.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai is tippekkel, tanácsokkal látták el a lakosságot, hogy a lehető legkevesebb kár és baleset érjen bennünket, melyeket érdemes megfogadni.

Fotós munkatársunk épp a boltba készülődött Nagykanizsán, amikor letört mellette egy faág: 

Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Szintén nagykanizsai kollégánk, Benedek Bálint pedig a reggeli hódaravihart videózta le: 

Önöknél is okozott károkat a vihar? Írják meg nekünk a [email protected]!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában