Felhívás

2023.02.01. 08:09

Hamis banki hívásokra figyelmeztet a rendőrség, ezúttal egy kanizsai férfit károsítottak meg

Sokat veszíthetnek, ha idegenek kérésére alkalmazást telepítenek a telefonjukra, számítógépükre. Zala vármegyében ezúttal egy nagykanizsai férfit károsítottak meg az Anydesk nevű alkalmazás segítségével.

police.hu

Forrás: Illusztráció / Pixabay

A Nagykanizsai Rendőrkapitányságon tett bejelentést egy férfi arról, hogy 2023. január 24-én 14 óra körül felhívta valaki telefonon, aki banki ügyintézőnek adta ki magát. Azt mondta neki, hogy a bankszámlájáról egy 1200 Euro értékű tranzakciót kezdeményeztek. A férfi közölte, hogy ő nem indított semmilyen átutalást senkinek, mire az idegen elhitette vele, hogy ha telepíti az Anydesk alkalmazást a telefonjára, akkor elkerülheti a hasonló eseteket, nem fognak tudni visszaélni a banki adataival. A férfi telepítette az alkalmazást, de ezzel pont az ellenkezőjét érte el, a számlájáról rögtön elutaltak 480 ezer forintot – közölte a police.hu.

Mit tegyenek, hogy ne váljanak hasonló csalások áldozatává?

  • Legyenek óvatosak az ismeretlen telefonálókkal!
  • Ne telepítsenek a telefonjaikra, számítógépükre olyan alkalmazásokat, amiket nem ismernek!
  • Ne menjenek el idegenek kérésére bankautomatákhoz, ne használjanak a telefonálók által elmondott kódokat!  
  • Ha idegenek a banki adataikat, kódjaikat kérik, vagy a számlájukkal kapcsolatos pénzforgalomról érdeklődnek, bontsák a vonalat és hívják fel bankjuk ügyfélszolgálatát az információs vonalon és kérdezzék meg, valóban van-e elintéznivalójuk, függőben lévő tranzakciójuk!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban: https://kiberpajzs.hu/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában