A sofőrt és öt utasát tudták elfogni

2023.02.01. 11:54

Embercsempész ellen emeltek vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség

A rendőröktől kért vizet az a külföldi férfi, aki illegálisan érkezett hazánkba, és embercsempész segítségével akart eljutni nyugatra.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Nem egyedül volt, a nemrég a Keszthelyi Járási Ügyészségen vádiratba foglalt történet szerint egy 48 éves iraki férfi 2022. augusztus elsején érkezett Budapestre. Pár nappal később, augusztus 7-én éjszaka svéd forgalmi rendszámú Opel Vivaro teherfurgonnal a szerb határ közelében, Domaszék térségében egy erdős területen vett fel illegálisan a hazánkba érkezett külföldieket. Legalább húsz embert zsúfolt be a áruszállításra kialakított, ülőhelyek és biztonsági berendezések nélküli, zárt, sötét, rosszul szellőző, öt köbméteres rakterébe és indult az osztrák határ felé. Sármellék térségében a rendőrök próbálták ellenőrzésre megállítani az autóját, ám az iraki férfi elhajtott, de Zalaapátiban az Üsthegy utcából már nem tudott továbbmenekülni. Mindenki kiugrált a járműből és elfutott, végül a rendőrök a sofőrt és öt utasát tudták elfogni. Egyikük az utazás körülményei miatt, a menekülés közben erősen rázkódó autóban többször beütötte a fejét, és bár próbált elfutni, nem jutott messze, mert rosszul lett, összeesett. Végül inkább visszament a rendőrökhöz és segítséget, vizet kért tőlük.

A dr. Pirger Csaba főügyészségi sajtószóvivő által ismertetett vádirat megfogalmazása szerint jelentős testi-lelki gyötrelmekkel járt, hogy megállás nélkül, összezsúfolva, hosszú ideig, higiéniai lehetőségek és ivóvíz biztosítása nélkül utaztak a raktérben az emberek. Az iraki sofőr tudta, miszerint a külföldiek illegálisan érkeztek hazánkba, és azzal, hogy őket Ausztriába ilyen körülmények között szándékozott eljuttatni, megvalósította a sanyargatással elkövetett embercsempészés bűntettét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában