Ne nehezítsük meg a saját és a tűzoltók életét

2023.02.09. 17:00

A szemét felhalmozása tűzveszélyes!

Kedden, a kora reggeli órákban füst áramlott ki egy zalaegerszegi, Rákóczi úti társasház egyik lakásából. Mivel a helyszín közel volt a városi hivatásos tűzoltó-parancsoksághoz, ezért az egységek azonnal megkezdték az oltást.

Katasztrófavédelem

A lakásból egy embert kimentettek, akit átadtak a mentőknek. Munkájukat nagyban nehezítette, hogy az ingatlanban a kimentett lakó 20-30 köbméter (!) szemetet halmozott fel, és gyakorlatilag embermagasságig ért a hulladék. Amennyiben a tűzoltók nem érnek rövid idő alatt a helyszínre, könnyen tragédia, és még nagyobb tűz keletkezett volna.

Zalaegerszegen ebben az évben ez már a második olyan eset, ahol a tűzoltók hulladékot, vagy egyéb eszközöket felhalmozó embert mentenek meg a biztos tűzhaláltól. Januárban szintén egy társasház tetőtéri lakásából mentettek ki egy embert a Mártírok útján, aki szintén csak a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhette életét. 

A legfontosabb tanulság az esetekből az, hogy a szemét felhalmozása jelentős mértékben növeli a tűzveszély kockázatát! Elég ugyanis egy apró szikra, egy égve hagyott rezsó, otthon dohányzás, eldőlő gyertya, vagy elektromos meghibásodás, és gyakorlatilag egy-egy olyan ingatlan, amiben jelentős mennyiségű hulladékot halmoztak fel, percek alatt lángtengerré változik! 

Éppen ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy tegyen a saját biztonsága érdekében, és ne halmozzanak fel otthonaikban semmilyen olyan tárgyak, hulladékot, berendezéseket, amik növelik a lakástűz kockázatát! Az sem megoldás, hogy a megunt, vagy összegyűjtött, de nem használt dolgokat melléképületben, padlástérben, vagy pincében tároljuk, hiszen ott is bármikor kialakulhat olyan veszélyes állapot, ami miatt egy élet munkája mehet tönkre! 

Gondoskodhatunk értékeink védelméről úgy is, ha vásárolunk egy jó minőségű füstérzékelő készüléket! Ez ugyanis idejekorán felhívja a figyelmet a bajra, még akkor, amikor akár mi magunk is, a saját testi épségünk kockáztatása nélkül el tudjuk oltani a lángokat! Ellenkező esetben pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában