Megelőzhető lenne

2023.01.11. 14:09

Lakástűz Zalaegerszegen: nem sokon múlt a tragédia

Tíz nap telt el 2023-ból, de máris megvolt az első komolyabb lakástűz Zala vármegyében. Kedden este Zalaegerszegen csaptak fel a lángok egy társasház tetőtéri lakásában a Mártírok útján. Az ingatlanban egy ágy, annak matraca és lomok égtek.

katasztrófavédelem

Képünk illusztráció

Forrás: Elekes Gergő

A városi, valamint a pacsai hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával rövid időn belül megfékezték a tüzet A rajok egy embert mentettek ki a lakásból, és átadták a mentőknek. Az oltási munkálatok idejére a társasházat nyolc lakónak kellett elhagynia, őket szintén a tűzoltók menekítették ki. Az egységek munkáját a lakásban felhalmozott nagy mennyiségű szemét nehezítette ugyan, de gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább, ezt a hőkamerával végzett vizsgálataik is megállapították. A kórházba szállított ember füstmérgezést szenvedett.

A tűzesetek megelőzhetők, elkerülhetők, a károk mértéke pedig csökkenthető akkor, ha rendelkezünk egy füstérzékelővel. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ahol van ilyen készülék, ott nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett az érintett ingatlanokban. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy az érzékelő életet ment, ezért szerezzenek be otthonaikba egy ilyen készüléket!

Az életmentő eszköz idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat. Éppen ezért ajánlott otthonra egy tűzoltókészülék beszerzése is.  

A fűtési szezonban általános jelenség, hogy növekszik a lakástüzek száma. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre!

Nem árt odafigyelni a kémények, valamint tüzelő-fűtő berendezéseink állapotára sem! Évente legalább egyszer ellenőriztessük ezeket az eszközöket szakemberrel, ha pedig szükségét látjuk, akkor akár többször is. Az országos statisztikák szerint leggyakrabban a nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezet tűzhöz Magyarországon.

A teljes cikk a katasztrofavedelem.hu-n olvasható.

Korábbi cikkünk: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!