Frissen Zalából

2023.01.11. 17:08

Kétmázsás acélszerkezet dőlt a munkás lábára Zalalövőn

Két mázsánál nehezebb acélszerkezet dőlt a munkás lábára, súlyos sérülést okozott, a baleset miatt büntetőeljárás indult.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az eddig feltárt tények alapján az ügyészség által a balesetért felelősnek tartott 55 éves bajánsenyei férfi egy zalalövői cég telephelyén dolgozott szerelőként. Egyebek mellett az acélszerkezeteket állította össze hegesztéssel, csavarozással, szegecseléssel. Ezen kívül anyagmozgatógép-kezelői képesítésére tekintettel a csarnokban a híddaru működtetése is feladata volt. A baleset napján, 2021. szeptember 16-án harmadmagával nagy méretű, 222 kg tömegű hegesztett acélszerkezeten dolgozott. Ehhez az acélszerkezetet az üzemben három fémbakra helyezték, és pillanatszorítóval rögzítették. Az acélszerkezet megmunkálásával 13 óra körül végeztek. Ezt követően a bajánsenyei férfi vádlott a híddaruval kívánta az acélszerkezetet a fémbakokról leemelni és tárolási helyére vinni. Ezért eltávolította az acélszerkezetet rögzítő pillanatszorítót, hogy az után az emeléshez a láncfüggesztéket elhelyezze a munkadarabon. Eközben azonban a rögzítetlenné vált acélszerkezet elmozdult, megbillent, a fémbakokról leesett az egyik közelben álló munkás felé, akinek feladata lett volna a daruval szállítás közben a nagy kiterjedésű tárgy stabilizálása kézzel. A földre zuhanó acélszerkezet a munkás jobb lábának dőlt nyolc napon túl gyógyuló töréses sérüléseket okozva.

A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Pirger Csaba közlése szerint daru kezelője ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában