Vádemelés

2023.01.18. 10:58

Eltette a pénzt, de nem javította meg az autókat a sárhidai szerelő

Átvette a gépkocsikat javításra, pénzt is kért a munkálatokra, de becsapta ügyfeleit az autószerelő, hamarosan bíróság előtt kell elszámolnia

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Zalai Hírlap

A nemrég vádemelésig jutott történetről dr. Pirger Csaba, a főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást. E szerint az 1970-ben született sárhidai férfi 2019. augusztus közepén vett át javításra egy 348 ezer forintot érő Renault Clio 1,5 DCI típusú személygépkocsit, mert az autó motorja kissé füstölt és elgyengült. A mester a munkát háromhetes határidővel vállalta el szóban azzal, hogy a felhasználandó alkatrészeket számlával, a szerelési műveleteket fényképekkel igazolja. Ekkor még pénz nem cserélt gazdát, mert korábbi javításból 70 ezer forinttal tartozott a szerelő, ezt tervezték beszámítani költségekbe. Az átvétel után pár nappal a sárhidai férfi azzal az indokkal, miszerint a javításhoz számos alkatrészt beszerzett, és szüksége van azok árára 150 ezer forintot vett át ügyfelétől. Rövidesen újra megjelent megbízójánál, és további alkatrészekre újabb 140 ezer forintot vett át. Ezek után azonban munka a vállalt határidőre nem készült el. A szerelő mindig újabb és újabb hibákra, illetve egyéb kifogásokra hivatkozva halasztotta a gépkocsi átadását. Végül az általa megígért, 2020. április 5-i határidőre sem teljesített vállalását, ezért ügyfele feljelentette. A büntetőeljárásban a gépjárművet megbontott, üzemképtelen állapotban, jelentős értékű alkatrészek nélkül foglalták le, majd kiadták tulajdonosának. Mint kiderült, a sárhidai szerelő érdemi javítást nem végzett. A gépkocsi átvétele és a büntetőeljárásban történt lefoglalás közötti 20 hónapban négy porlasztót, kettő féktárcsát, egy garnitúra első fékbetétet, valamint a bal első féknyereghez felújító készletet szerzett be. Az általa átvett 290 ezer forint közel harmadát saját céljaira használta fel.

A férfit másik ügylete miatt is vádolják, történt ugyanis, hogy 2019 nyarán értesült róla, miszerint korábbi ügyfele eladná Volkswagen Caddy tehergépkocsiját. A lejárt műszaki vizsgás, forgalomból kivont, 233 ezer forintot érő, működőképes, de fék- és kuplunghiba miatt javítandó jármű rendbehozatalát a sárhidai férfi elvállalta és felajánlotta a műszaki vizsgáztatását is, tekintettel egy korábbról megmaradt tartozására. Az autót elszállította Sárhidára a szerelő, aki már ekkor jelezte a tulajdonosnak, hogy megvenné a gépkocsit. Az ügylet megköttetett, 300 ezer forintban állapodtak meg.

Ezt követően azonban a vételárat nem fizette ki, bár a jármű javítását megkezdte és intézkedett az ismételt forgalomba helyezéséről. Ennek során a fiát jegyeztette be üzembentartóként. A tulajdonos többször felszólította a szerelőt a vételár megfizetésére, illetve az autó visszaszolgáltatására, de erre csak különböző kifogások érkeztek. Igaz, azt is felajánlotta a sárhidai férfi, hogy 20 ezer forinttal többet fizet az autóért, de ebből se lett semmi. Később, amikor a tulajdonos az autó visszaszolgáltatására szólította fel, a szerelő ezt az általa saját költségén végzett, nagy értékű – valójában 65 ezer forintot meg nem haladó összegű – javítások megfizetésétől tette függővé. A tehergépkocsi végül a büntetőeljárás megindítását követő lefoglalás eredményeként 2020 november 19-én került vissza a tulajdonosához.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség sikkasztás miatt emelt vádat a sárhidai férfi ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában