Sajtótájékoztató

2023.01.05. 10:38

Elkapták a román bűnbandát, amely betört az egerszegi műszaki áruházba (galéria, videó)

Román betörő bandát fogtak el nemzetközi rendőri akció eredményeként. Az ügy részleteiről csütörtökön délelőtt a megyei rendőr-főkapitányságon Zalaegerszegen tartottak tájékoztatót.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A nyomozás azt követően indult, hogy 2021. október elsejére virradóan kettő óra tájt a zalaegerszegi MediaMarkt áruházból 38 millió forint értékű műszaki cikket, okostelefonokat, laptopot, táblagépeket és más elektronikai készülékeket loptak el a betörők, akik az épület hátsó falat áttörve jutottak be az áruház raktárába, idézte fel a főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársa, Vincze Martin rendőr főtörzsőrmester. 

A további részletekről szólva Szigeti Zsolt zászlós elmondta, hogy a betörők által hátrahagyott eszközök újszerű voltából kiindulva eljutottak ahhoz a siófoki barkácsáruházhoz, ahol két tettes előzőleg bevásárolt, majd osztrák rendszámú Fiat Panda gépkocsival távozott. A biztonsági kamera felvételei alapján azonosították azt a zöld táskát is, amiben aztán később az áruházból ellopott telefonokat bepakolták. A MediaMarkt biztonsági felvételein pedig feltűnt szeptember 28-án kora este a Fiat Panda, valamint a két férfi, aki terepszemlét tartott, felvételeket készített a parkolóról, illetve az áruház belsejéről. A nyomozók által kiértékelt digitális adatokból kiderült, hogy a Fiat Panda gépkocsi szeptember 28-án lépett be az országba, és feltűnt vele még egy piros, lengyel rendszámú Renault Megane is. 

A betörés után a két gépkocsival Zalaegerszegről rövid időn belül Romániába távoztak. Az adatok azt is elárulták, hogy több országban megfordult a gépkocsikat használó négy férfit. Azt már a nemzetközi rendőri együttműködés tárta fel, hogy a négy férfi feltehetően hasonló falbontásos módszerrel követett el bűncselekményeket műszaki áruházaknál Ausztriában, Szlovákiában, Németországban, Csehországban, Romániában és Spanyolországban. Hazánkban egy alkalommal “dolgoztak”, Zalaegerszegen.

Azt már Karmazsinné dr. Srágli Izabella százados árulta el, hogy 2022 áprilisától nyomozócsoport foglalkozott az üggyel nemzetközi együttműködésben, amelynek koordinálásra Hágában 2022 októberében konferenciát is tartottak. Ennek eredményeként a román rendőrség is bekapcsolódott a nyomozásba, majd 2022. december 6-án több romániai városban elfogták a négy középkorú férfit, és ekkor lefoglaltak több, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható tárgyat, mobiltelefont, számítógépet, digitális adathordozót, valamint azt a ruházatot, amit a helyszín felderítésekor viseltek. A négy személy közül egy 36 éves férfit és 44 éves társát gyanúsítottként, a másik kettőt pedig tanúként hallgatták ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában