Figyeljük az időjárás előrejelzést!

2023.01.10. 11:58

Az időjárás miatt 10 helyszínre kellett kivonulniuk a katasztrófavédőknek Zalában

Az erős szél és az esőzés miatt kedden délig tíz helyszínre riasztották a vármegye tűzoltóit. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a következő napokban is hasonló időjárásban lesz része a vármegyében élőknek. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy tájékozódjanak az aktuális időjárási és közlekedési helyzetről!

Zaol.hu

Illusztráció!

Forrás: Elekes Gergő

Hétfő este kettő, míg kedden délig már nyolc helyszínen akadt dolga, elsősorban kidőlt fák miatta vármegye tűzoltóinak. Fontos, hogy legyünk tájékozottak: akár az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról, akár az aktuális útviszonyokról legyen szó! Továbbra is felhívjuk a figyelmet a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető alkalmazásának, a VÉSZ-nek a használata. A program segítségével folyamatosan képet kaphatunk az aktuális helyzetről, legyen szó az utak állapotáról, vagy akár az időjárásról!

Útnak indulás előtt ellenőrizzük autóink műszaki állapotát és felszereltségét! Adott esetben ugyanis akár szélsőséges időjárásra is számítanunk kell, ezért erősen ajánlott, hogy az autónkban tartsunk többek között pokrócot, jégkaparót és jégoldó folyadékot, elsősegélycsomagot, elemlámpát, bikakábelt! Az autóba tankoljunk a szokásosnál több üzemanyagot és vigyünk magukkal feltöltött mobiltelefont. Emellett természetesen tűzvédelmi szempontból is ügyeljünk a gépkocsik állapotára! Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására!

Ezen kívül a vízelvezető árkok tisztán tartásával sokat tehetünk saját, és ingatlanunk biztonsága érdekében. A prevenció kulcsa – a konkrét fizikai beavatkozásokon túl – az időjárási előrejelzések folyamatos nyomon követése. Ezzel ugyanis időben tudunk gondoskodni a saját portánk előtti vízelvezető árkok tisztaságáról, így előzve meg azt, hogy a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiség eső, vagy akár a havazás miatt gyors olvadás ne okozzon gondot lakókörnyezetünkben.

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően - annak tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

Továbbra is érdemes naponta felkeresni idősebb rokonunkat, ismerősünket, szomszédunkat, s ha kell, segíteni ingatlana fűtésében, vagy napi ellátásának biztosításában!

Ha valaki bajba jutott, a 112-es segélyhívó számon kérhető segítség! Írja a katasztrofavedelem.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!