Mindenkinek az érdeke!

2022.12.09. 21:00

Ne parkoljunk a tűzoltási felvonulási területre!

Az idei évben eddig 427 alkalommal vonultak a zalai hivatásos tűzoltók otthonokban bekövetkező, tűzoltó beavatkozást igénylő eseményekhez. Ezek közül 159 esetben tapasztaltak a megközelítéssel vagy behatolással összefüggésben nehezítő körülményt.

Katasztrófavédelem

Három esetben többszintes lakóházak lakásaiban felcsapó lángok miatt vonultak a tűzoltók olyan helyszínre, ahol parkoló járművek is nehezítették a gyors megközelítést. Mivel a lakásokban bármikor megtörténhet a baj, a lakók érdeke is, hogy a tűzoltási-felvonulási területekre nem parkolnak autóikkal.

Az emeletes házak környékén szinte mindennapos jelenetsor a parkolóhely keresés. Mivel egyre több autóval rendelkeznek a családok, nem egyszerű feladat ez egy nagyvárosban. A legszűkebb helyek kihasználása előtt mindig figyeljünk arra, hogy egy tűzoltógépjármű is elférjen mellettünk!

A megállni tilos, várakozni tilos tábla mellett kiegészítő jelzésként gyakran láthatjuk a közlekedési táblákon, hogy egy adott távolságon belül tilos parkolni, a tűzoltókat leszámítva. Ez nem véletlen. A tervezőmérnökök munkájuk során pontosan kiszámolják, hogy mekkora terület kell egy középmagas épület tüzének oltásához a tűzoltóautók számára. Azért is fontos, hogy üresen hagyjuk ezeket a szabad helyeket és az oda vezető útszakaszokat, mivel addig nem tudnak biztonságosan beavatkozni a tűzoltók, amíg megfelelő távolságra nem közelítették meg az épületet.

Azért, hogy a tűzoltók a társasházi lakástüzeknél – ahol minden másodperc fokozottan számít – be tudjanak időben avatkozni, a ház környékén kijelölt tűzoltási és felvonulási területek vannak. A tízemeleteseknél, de sok esetben már a négyemeletes házaknál bekövetkező tüzekhez a tűzoltók speciális tűzoltógépjárművekkel is érkeznek. Ilyen például a gépezetes tolólétra vagy az emelőkosaras gépjármű, amelyeknek jóval nagyobb helyre van szükségük a beavatkozáshoz.

A magasból mentő járművek biztonságos működtetéséhez előzetesen felmért és kijelölt felállítási helyekre van szükség, ahol fontos szempont, hogy a jármű emelőkosara vagy létrakosara az épület homlokzatának minél nagyobb felületét el tudja érni, továbbá lényeges, hogy ki is tudjon talpalni, s a talpak helye alatt ne legyen közművezeték, akna. A kijelölt felállítási helyekre pont azért nem szabad parkolni, hogy az életmentés és a tűzoltás ne essen késedelembe.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat ekként rendelkezik: „A létesítmény közlekedési, tűzoltási felvonulási útvonalait, területeit, valamint oltóanyag-szerzési helyekhez vezető útjait állandóan szabadon és olyan állapotban kell tartani, amely az időjárási viszonyoktól függetlenül alkalmas a tűzoltó gépjárművek közlekedésére és működtetésére.” Amennyiben ezt az előírást valaki nem tartja be, úgy a kiszabott tűzvédelmi bírság mértéke legalább a harmincezer forintot, de akár az egymillió forintot is elérheti.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot a szabályok betartására, hisz a tűzesetek oltásánál minden másodperc számít!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában