Hagyárosböröndön és Andráshidán

2022.12.08. 18:19

Két cseh embercsempészt fogtak el Zalában

A két férfi 11 migránssal indult el Horgos mellől, de az osztrák-magyar határon már nem jutottak át: az I. rendű vádlottat Hagyárosböröndön, társát pedig Andráshidán fogták el. A Zalaegerszegi Járásbíróság 2022. december 7. napján, előkészítő ülésén hozott nem jogerős ítéletet velük szemben.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az I. rendű vádlott 2022. április 11-én este 8 óra körül kistehergépkocsijával – egy ismeretlen személy felkérésére – tizenegy, magát pakisztáninak valló állampolgárt vett fel a szerb-magyar határ közelében azért, hogy őket mintegy 2000 euró ellenében az osztrák-magyar határhoz szállítsa. Utasai nem rendelkeztek személyazonosító okmányokkal, valamint az Európai Unió területére történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges engedélyekkel. A II. rendű társa személygépkocsijával egyfajta „előfutóként” haladt az I. rendű vádlott előtt és a mobiltelefonokra telepített Telegram alkalmazás segítségével folyamatosan tájékoztatta a férfit az út menti rendőri intézkedésekről. A vádlottakat megbízó ismeretlen személy szintén ezen az alkalmazáson keresztül küldte a férfiaknak az utasításait. A csempészésben egy ismeretlen harmadik fél is közreműködött, ő „utófutóként” segítette a vádlottakat. Az I. rendű vádlottat és az általa szállított migránsokat 2022. április 12-én éjfél után Hagyárosböröndön, míg – a társa elfogásakor a helyszínről elhajtó – II. rendű vádlottat fél órával később Andráshidán fogták el a rendőrök.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségégüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó vádlottakat bűnösnek mondta ki társtetteként elkövetett embercsempészés bűntettében. Ezért az I. rendű vádlottat 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte és 4 év 8 hónapra kiutasította Magyarország területéről, míg a II. rendű vádlott 2 év 6 hónap börtönbüntetést kapott és 5 évre utasították ki hazánk területéről.  

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlottak és védőik fellebbeztek - tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Vándor Virág sajtószóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!