Több, mint 3,5 kilóval buktak le

2022.12.01. 16:16

Gerendára kötve szárította a kendert egy testvérpár

A Keszthelyi Járásbíróság előkészítő ülésen döntött annak a testvérpárnak az ügyében, akik saját fogyasztásra termesztettek kábítószert.

Keszthelyi Járásbíróság

Fotó: Shutterstock

A vád szerint a vádlottak ismeretlen helyről, internetes rendelés során kendermagot szereztek be. A magokat a II. rendű vádlott a családi házánál kisebb cserepekbe elvetette, azokból palántákat nevelt. A növényeket a két férfi 2021 nyarán egy külterületi, általuk előzőleg kitisztított részen elültette, közösen gondozták, esővízzel, tápoldattal öntözték. 2021 októberében a jól kifejlett kendernövények egy részét a földből kihúzták, a II. rendű vádlott ingatlanán megszárították, s összegyűjtötték a levélzetet. 2021. október 17-én a I. rendű vádlott kiment az ültetvényre a maradék 9 kendernövény virágzatát leszedni, amikor vele szemben rendőri intézkedés történt. Ezt követően mindkét férfinél házkutatást tartottak. A II. rendű vádlott otthonának egyik szobájában 3 darab 5 literes üvegben és 4 cipősdobozban bruttó 1,44 kilogramm szárított növényi anyagot, valamint a lakáshoz tartozó melléképületben, a gerendára kötve száradó kendert, illetve egy vödörben bruttó 2,21 kg súlyú növényi törmeléket találtak. Testvére, az I. rendű vádlott otthonában bruttó 6 gramm zöld növényi törmeléket foglaltak le. A talált kábítószer mennyisége meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 2-7,8-szerese.

A Keszthelyi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében és mindkettőjüket 2 év szabadságvesztésre, valamit 540.000 forint pénzbüntetésre ítélte.  A börtönben letöltendő szabadságvesztés végrehajtását az I. rendű vádlott esetében 5 év, a II. rendű vádlott esetében 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ügyész 2 év börtönbüntetést és 2 év közügyektől eltiltást indítványozott, azonban a bíróság - figyelembe véve a vádlottak személyi körülményeit - úgy ítélte meg, a büntetési célok enyhébb szankció mellett is megvalósulnak. Az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős - tájékoztatott Dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!