Legyünk óvatosak!

2022.12.25. 13:00

Boldog, nyugodt karácsonyt kívánnak a tűzoltók is

Akárcsak az év 365 napjának minden órájában és percében, úgy karácsonykor is készenlétben vannak a Zala megyei hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltók, hogy biztonságban teljen az ünnep. Azért, hogy ne találkozzon a lakosság a tűzoltókkal ezekben a napokban, néhány apró dologra érdemes odafigyelni - hívják fel a figyelmet.

Katasztrófavédelem

Rengeteg problémától óvhatjuk meg otthonunkat akkor, ha 

  • a karácsonyfát a függönytől, könyvespolctól távolabb, stabil talpba ékelve állítjuk fel, úgy, hogy ne tudjon eldőlni. Fontos, hogy a feldíszített fenyő ne akadályozza a menekülést, ezért ajtók közelébe nem javasolt az elhelyezése. Tudni kell, hogy a karácsonyfák gyúlékonysága napról-napra fokozódik, mert a kiszáradt, gyantás fenyő könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is meggyullad. A száraz fán nagyon gyorsan, pillanatok alatt terjed a tűz!
  • megbízható helyen vásárolt fényfüzérekkel díszítünk. Ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá. A rossz minőségű, jelöletlen termékek az áramütés és a tűzeset lehetőségét is magukban hordozzák. Éjszakára, és ha elmegyünk otthonról, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzéreket és a többi elektromos díszt!
  • nem feledkezünk meg az égő mécsesekről, adventi koszorúkról. Ha már nem tartózkodunk a helyiségben, fújjuk el a gyertyákat, mert ha leégnek, a közeli dekoráció lángra kaphat. A kigyulladt adventi koszorút akár egy palack szódavízzel is el tudjuk oltani. De tűzoltással csak akkor próbálkozzunk, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük.

Amennyiben mégis megtörténik a baj, akkor nagyon fontos, hogy 

  • áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, ha a karácsonyfa kigyulladt, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzért! Abban az estben, ha az égő karácsonyfa közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fenyőt és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot. A plédekkel elfojtjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Ezért is fontos, hogy a fa két-három méteres környezetében ne legyen bútor, függöny!

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.

Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és a társasházban minél több szomszédot értesítsünk a tűzről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es egységes segélyhívószámon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában