Legyünk körültekintőek!

2022.12.04. 08:24

Az elektromos tűz (is) megelőzhető!

A társasházakban, panelházakban, régi családi házakban és más épületekben is gyakran találkozunk elhasznált, alulméretezett elektromos vezetékekkel. Amennyiben nem figyelünk oda ezek rendszeres karbantartására, illetve felülvizsgálatára, az komolyabb problémához vezethet.

Katasztrófavédelem

Forrás: Illusztráció / Fehér Márk

Egy-egy elektromos készülék megvásárlása előtt, legyen szó akár fűtőeszközről, szórakoztató elektronikai cikkről, vagy egyéb berendezésről, nem árt tájékozódni annak pontos használatáról. Tűzvédelmi szempontból sokat tehetünk azért, hogy egy esetleges elektromos tüzet megelőzzünk akkor, ha a használati utasításoknak megfelelően járunk el.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett az ingatlanokban használt elektromos eszközök száma, és elérkezett az az időszak, amikor a megszokottnál többet tartózkodunk otthonainkban. Gyakorlatilag potenciális veszélyforrásokat engedtünk be otthonainkba, főleg azokba a régebbi épületekbe, ahol – amikor azok készültek - még nem volt szárítós automata mosógép, a mikrohullámú sütő, vagy klíma, esetleg hősugárzó, vagy egyéb, fűtésre alkalmas elektromos berendezés. Ezen eszközök gyártói hiába csökkentik a háztartási eszközök áramfelvételét, az alulméretezett vagy karbantartatlan hálózatok esetén ez fokozott tűzkockázatot jelent. 

Egyre többen alkalmaznak otthonukban, vagy melléképületükben például elektromos fűtőeszközöket, amik túlterheltség esetén komoly veszélyforrásnak számítanak. 

Továbbá:

  • Vásárláskor győződjünk meg az eszközünk sértetlenségéről, és csak rendeltetésének megfelelően használjuk!
  • Kérjük ki szakember tanácsát a megvásárolni kívánt eszközzel kapcsolatban! Inkább menjünk biztosra, győződjünk meg több forrásból is, hogy milyen veszélyekkel/előnyökkel jár egy-egy készülék megvásárlása!
  • Ha fűtőeszközt vásárolunk, ajánlatos egy füstérzékelő beszerzése is! 
  • Használat előtt nézzük át elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve!
  • Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa, égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le az elektromos berendezést a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból!
  • Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk!
  • Ne használjon hosszabbítót, kábeldobot feltekerve! A feltekert kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz.
  • Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz!
  • Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javítassa meg!
  • Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy hosszabb ideig leszünk távol, célszerű áramtalanítani, hiszen bármilyen eszköz meghibásodhat, (akár fűtőeszköz, de még egy elektromos fogkefe is), ami akár lakástűzhöz is vezethet!

Az elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Az oltáshoz használjunk porral oltó kézi tűzoltó készüléket vagy ha olyan nem található a házban, akkor használhatunk homokot vagy különböző nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, így megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét.

Az ilyen tüzek az eszközök és hálózatunk rendszeres felülvizsgálatával megelőzhetők. Természetesen egy füstérzékelő használata további biztonságot nyújt a családoknak, melynek beszerzése erősen ajánlott! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában