Nem érdemes próbálkozni

2022.12.08. 14:10

A kamera figyel! - Emelkedett a kanizsai bolti lopások száma

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén történt bolti lopások tekintetében az elmúlt két évet alapul véve emelkedés tapasztalható – fogalmazott Kékesi Ádám rendőr alezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője.

Benedek Bálint

– Gyakorlatilag nincs olyan nagyobb áruház, ahol ne történt volna valamilyen formában alkalmi lopás – fogalmazott Kékesi Ádám. – Ahogy közelednek az ünnepek, a lopások száma megemelkedett, egyre több bevásárlóközpontból kapunk jelzést, feljelentést. Fontos megemlíteni, hogy az alkalmi lopások általában szabálysértési eljárást vonnak maguk után, kivéve abban az esetben, ha üzletszerűséget állapítunk meg vagy amennyiben eltulajdonított termékeke értéke meghaladja az 50 ezer forint szabálysértési értékhatárt, ebben az esetben ugyanis bűncselekmény miatt folytatunk nyomozást.

Hozzátette: köszönhetően a kollégák hozzáállásának, a biztonsági szolgálatokkal való napi szintű kapcsolattartásnak, valamint a jó minőségű kamerafelvételeknek, a hatóságuk tudomására jutott tulajdon elleni szabálysértések esetében 100 százalékos a teljesítményük.

– Az idei évben 74 személlyel szemben jártunk el bolti lopás miatt, ebből 29 esetben szabtunk ki helyszíni bírságot – folytatta a rendőr alezredes. – Ismeretlen személy ellen 45 esetben indítottunk eljárást, az elkövetőt minden esetben azonosítottuk és a megfelelő büntetést kiszabtuk. A tavalyi évben 62 esetben indítottunk eljárást ismeretlen személy ellen, melyből nem tettenéréssel 39 személyt azonosítottunk. Tehát nem éri meg, még ha egy kis adrenalint okoz is. Az elkövető gyakran úgy gondolja, hogy már eltelt három hét, a hatóságok nem keresték és ezzel megúszta. Ez nem így van, akár két hónap múlva is kopogtathatnak kollégáink és elszámoltathatják az illetőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában