Borzalmas

2022.11.25. 12:49

Jogerősen 10 év börtönre ítélték a nagykanizsai nőt, aki hagyta meghalni újszülött gyermekét

Jogerősen is 10 év börtönben letöltendő szabadságvesztést kapott a fiatal nő, aki újszülött gyermeke halálát okozta, mert ellátatlanul hagyta. A döntést fellebbezés után hozta meg a Pécsi Ítélőtábla.

Pécsi Ítélőtábla

Fotó: Shutterstock

A feltárt tények szerint nagykanizsai F. Barbara 18 évesen, 2019 nyarán ismerkedett meg egy férfival, szexuális viszonyt létesítettek, ám kapcsolatukat családtagjaik, közvetlen környezetük előtt nem vállalták, a viszonyról a lány szülei 2020 tavaszáig nem is tudtak. A férfival F. Barbara ritkán, hetente találkozott, közben telefonon beszéltek és közösségi oldalon üzenetekkel tartották a kapcsolatot. A pár a fogamzás ellen semmit nem tett, így fiatal nő 2019 augusztusában teherbe esett, amit eltitkolt, orvoshoz, védőnőhöz nem fordult, terhesgondozáson nem vett részt, de egy idő után beszámolt partnerének az állapotáról, és azt mondta, egészségügyi ellátást kap, azt is közölte vele, hogy a magzat fiú, és várhatóan augusztusban születik meg. Ezek után május 19-én üzent a fiatalembernek, hogy baj van a terhességgel, vérzik, kórházban volt, ellátták. Így jött el 2020. május 20-a, amikor hajnali negyed négy körül  üzenetet küldött a férfinek, hogy indul a kórházba, majd öt órakor már arról írt neki, miszerint a baba elment, kislány volt és nem egészséges. Ezzel szemben ezen a napon délután otthonába az udvaron szülte meg  az 51 centiméter hosszú, 3000 gramm súlyú kislányt. A földre zuhant csecsemőt ruhába csavarta, majd bedobta az udvari fészerébe, és magára hagyta. Este hét óra felé a testvére korábban született és meghalt gyermekéről küldött fotókat a barátjának azzal, hogy a baba nagyon pici volt, és a képen nem látható bajjal jött a világra. Az igazság csak órákkal később derült ki,  amikor F. Barbara anyja talált rá az unokájára, kórházba vitette, de az orvosi kezelés ellenére a csecsemő másnap este meghalt. 

Az újszülött halálához a 4-5 órán át fennálló ellátatlanság következtében kialakult oxigénhiányos állapot vezetett. A kislány halála kórházban születés, vagy a szülést követően a szülő nő vagy környezete általi laikus ellátásban részesülés esetén nem következett volna be. A csecsemő kihordott terhesség végén, éretten, életképesen jött a világra. 

Az elsőfokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a fiatal nőt emberölés bűntette miatt 10 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, ez ellen vádlott és védője fellebbezett.  A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék döntését megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában