Bűnügy

2022.09.23. 16:00

Hamis rendszám, hamis motor - két esetben emeltek vádat Zalában

Hamis rendszám, hamis segédmotor-kerékpár használata miatt emeltek vádat két ügyben nemrég.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Az első történet vádlottá lett főszereplője, egy 32 éves román férfi 2021 nyarán a hazájában BMW 320d típusú személygépkocsit vett meg,  aminek korábban elveszett a hátsó rendszámtáblája. Ennek pótlására barátja vállalkozott,  aki másik rendszám átalakításával készítette el a hiányzó hatósági jelzést. A hamisításra 2021. december 17-én délelőtt Magyarországon derült fény, ugyanis a Zala megyei tartózkodási helyéről, Lakhegyről hazaindult Romániába a BMW-vel, ám a rendőrjárőrök a 76-os főúton Fenékpuszta térségében ellenőrzésre megállították a gépkocsiját, majd lefoglalták a házilag átírt rendszámtáblát. 

Segédmotor-kerékpárként használata lényegesen nagyobb erőforrással szerelt kétkerekűjét az az 1976-ban született zalacsányi férfi, akit 2020 január 20-án délután állítottak meg ellenőrzésre a falujában a rendőrjárőrök. Ekkor kiderült, hogy a jármű valójában Aprilia Scarabeo GT 200 típusú motorkerékpár, amit tulajdonosa több darabban vásárolta meg, majd szerelt össze. Ezt követően úgy használta, mint egy legfeljebb 50 köbcentiméteres hengerűrtartalmú motorral szerelhető segédmotoros kerékpárt, miközben az erőforrás 178 köbcentis volt. A motorkerékpár egyedi azonosító jelét, alvázszámát korábban valaki eltávolította a kormány alatti gyári helyéről a típustáblával és a motorszámmal együtt. 

A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Pirger Csaba közlése szerint két ügyben a keszthelyi járási ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!