Belső Védelmi Terv

2022.09.14. 13:00

Gyakorlat a zalaegerszegi finomítóban

Gáz szivárgott az egyik vasúti tartálykocsiból a Mol Nyrt. Zalai Finomítójában, Zalaegerszegen. A létesítmény tűzoltói és dolgozói rövid idő alatt elhárították a veszélyt. Szerencsére ez csak az üzem Belső Védelmi Tervének gyakorlatán történt, amit a napokban tartottak a zalai megyeszékhelyen.

A MOL Nyrt. Zalai Finomítója katasztrófavédelmi engedély birtokában végzi tevékenységét a zalai megyeszékhelyen, a Zrínyi út 6. szám alatti telephelyén. Jogszabályi előírás alapján minden évben úgynevezett „Belső Védelmi Terv Gyakorlatot” tartanak, melynek egyebek mellett célja a telephelyen veszélyes anyagokkal kapcsolatos, a normáltól esetlegesen eltérő helyzetek megelőzésére, kezelésére való felkészülés.

A szimulációs próba megfelelőségét a helyszínen a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági ellenőrei vizsgálták. Felügyelték például azt, hogy a rendkívüli eset következtében az üzem dolgozói betartják-e az előírt belső tevékenységi szabályokat. A Belső Védelmi Tervnek megfelelően a gázömlés észlelése után az üzem vezetője értesítette a Zala MKI főügyeletét, illetve a település polgármesterét, és megtörtént a veszélyzónában élő lakosság tájékoztatása is. A Belső Védelmi Terv gyakorlaton Takács Ottó tűzoltó ezredes, a Zala MKI igazgatója, illetve Szabó István tűzoltó alezredes, a ZMKI igazgatóhelyettese is részt vett. Utóbbi értékeléséből kiderült, hogy a káresemény felszámolásában résztvevők bizonyították felkészültségüket és tovább mélyítették együttműködésüket.

Fontos tudni, hogy az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok - amellett, hogy a tűzoltók felkészülését segítik - mindig a lakosság védelemét, biztonságérzetének növelését szolgálják. 

Forrás: KATVÉD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában