Megszületett az ítélet

2022.09.23. 11:50

Bosszúból rongált egy férfi Zalában

A Lenti Járásbíróság csütörtökön megtartott tárgyalásán jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki bosszúból megrongálta munkatársának autóját.

Zalai Törvényszék

Forrás: Illusztráció / Pexels

A vádlott és a sértett munkatársak voltak egy cégnél, ahol időközben jó baráti viszony alakult ki közöttük. 2020 nyarán azonban a barátságuk megszakadt, mert a férfi azt gondolta a sértett nőről, hogy a munkahelyükön több pletykát is terjeszt róla. Ez annyira feldühítette, hogy elhatározta bosszút áll. Volt, hogy a nő ingatlanának elektromos kapuját fehér színű festékkel öntötte le, vagy csavarokat fúrt egy gumibelsőből kivágott csíkba és a sértett kapuja elé rakta úgy, hogy abba a nő belehajtott a gépkocsijával. Továbbá egyik alkalommal 10 csavart hegyesre köszörült, majd feketére lefestette őket és különálló kis gumibelső darabokba beleszúrva szintén a sértett kapuja elé tette. Miután a vádlott továbbra sem hagyott fel a zaklatással, a sértett feljelentést tett ellene. A rendőrség a nyomozás részeként házkutatást tartotta a férfinél, ám a vádlottat ez sem tántorította el a bosszútól: egyszer a nő házának az utcafrontra néző ablakain fújta le festékszóró sprayvel a zsalugátereket, egyszer pedig a gépkocsijának rendszámtábláit, fényszóróit, illetve egyik ajtaját firkálta meg.

A Lenti Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett rongálás vétségében, ezért őt 288.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi büntetlen előéletű, személyiségzavarából eredő enyhe fokban korlátozott beszámítási képességű, továbbá beismerte bűnösségét. Súlyosítóként, hogy tettét folytatólagosan követte el és a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodását.

A bíróság a sértett polgári jogi igényének érvényesítését egyéb törvényes útra utasította.

Az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész is tudomásul vették, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában