Ez nem játék!

2022.08.31. 14:43

Újabb fals hívás érkezett be a zalai tűzoltókhoz

Augusztus 29-én, hétfőn, az esti órákban érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint Nagykanizsán, egy Téglagyári utcai családi ház udvarán műanyag szemetet égetnek egy talicskában. Az esethez egy tűzoltóautóval hat nagykanizsai hivatásos tűzoltó vonult. Az ott tartózkodó tulajdonos elmondása szerint nem égetett semmit, és erre utaló nyomot a tűzoltók sem találtak. Azaz, valaki szándékosan megtévesztő jelzést adott le.

KATVÉD

Fotó: Illusztráció/Pixabay

Zala megyében ebben az évben a nagykanizsai volt a nyolcadik ilyen jellegű jelzés, korábban Türjére négyszer (!), Zalaapátiba, Hévízre, Keszthelyre pedig egyszer-egyszer vonultak a tűzoltók – hiába.  A szándékosan megtévesztő bejelentők a telefonhívásuk pillanatában tudatában voltak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általuk jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesznek, melyre tűzoltóerők indultak a megye különböző pontjairól.

A kárhelyparancsnokok azonban a helyszínekre érve szembesültek az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt. Azaz szándékos megtévesztés történt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

Javában tart a fűtési szezon és általánosságban elmondható, hogy ebben az időszakban emelkedik a lakástüzek száma, hiszen egyre többet tartózkodunk otthonainkba. Éppen ezért a megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani a tűzoltók, közölte a katasztrófavédelem.

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el! 

Forrás: KATVÉD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában