Továbbra is érvényes a tűzgyújtási tilalom

2022.08.26. 11:22

Nőtt a szabadtéri tüzek száma Zalában

Az elmúlt napokban ismét nőtt a szabadtéri tüzek száma Zalában. Megyénk tűzoltóit elsősorban olyan helyszínekre riasztották, ahol összehordott szemetet, növényi hulladékot égettek, majd felügyelet nélkül hagyták a lángokat. Idén eddig 219 szabadtéri tűznél avatkoztak be a zalai tűzoltók, a leégett területek nagysága meghaladta a 670 hektárt.

KATVÉD

Forrás: KATVÉD

Július másodikán tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe az egész országban. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Fontos észben tartani azt, hogy a csapadékos idő után most száraz hétvégének nézünk elébe, ami kedvez a kerti munkáknak. Ugyanakkor a zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet! Ez a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Zala megyében idén egy ember életét vesztette Gyenesdiáson, éppen egy szabadtéri tűzgyújtás miatt. Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor és milyen időpontban lehet égetni. Ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos! Kérjük, hogy aki belterületen égetni szeretne, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál, azonban a mostani időjárási viszonyokat mindenképpen tartsa szem előtt és inkább ne végezzen égetést! Ha mindenképpen égetni szeretnénk, akkor rendelkezzünk olyan eszközökkel, amikkel könnyedén el tudjuk oltani a lángokat. Ha feltámad a szél, azonnal oltsuk el a tüzet! 

Az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal és környezetvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! Javasoljuk, hogy aki ezt el szeretné kerülni, az egyrészt tájékozódjon, másrészt gondolkodjon alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában.

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívót számot, és kérni a tűzoltók segítségét! 

Forrás: KATVÉD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!