Vádatemelés

2022.07.27. 12:00

Mentálisan sérült gyermeket bántalmazott Zalaegerszegen a gondozónő

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit tájékoztatása szerint a történtek miatt vádlottá lett 60 éves zalaegerszegi nő 2007. augusztus 1-től gondozónőként dolgozott Zalaegerszegen a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben, ezen belül 2019-2020-ban az értelmi fogyatékos emberek ellátását biztosító Napraforgó Otthonban.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Pexels

A lakók közt volt egy 2015-ben született, középsúlyos értelmi fogyatékos gyermek, aki 2019-ben került az otthonba. A gondozónő a gyermek betegségéből adódó magatartási problémáit – különösen a gyermek székelésével kapcsolatos problémákat - nem tudta megfelelően kezelni, folyamatosan durva hangon beszélt, kiabált a gyermekkel, emellett több alkalommal bántalmazta is őt.

Néhány az esetekből: 2019 karácsonya körül megtépte a gyermek haját, mert ő nem akart bemenni a szobájába, 2020 januárjában a gyermeket alkarjánál fogva a fürdőszobába vezetve rávágott a sértett jobb kezére, februárban megtépte a haját, a ruháját is megrángatta, áprilisban pedig, amikor a gyermek olyan helyekre mászott fel, ahova nem volt szabad – ablakpárkányra, asztalra –, a gondozónő a gyermeket kezénél, a hajánál fogva durván lerángatta és folyamatosan kiabált vele. Ugyanezen a napon ebédnél a kislány eldobta az ételt, ezért a gondozónő pofon ütötte.

Az pedig 2020. június 8-án történt,  hogy a gondozó a meztelen gyermeket a fürdőszobába rángatta, rácsapott a testére, majd ellátta, letörölgette és felöltöztette, de mindvégig kiabált. A korábbiakhoz hasonló szavakkal csúnyán beszélt vele, szidalmazta, de az is előfordult, hogy hideg vízben fürdette le a gyermeket.

Mindezeken túl 2020. május végén, illetve 2020 júniusában is több alkalommal a pólójánál fogva a szobájába rángatta, valamint megtépte a gyermeket. A történtekről névtelen bejelentés érkezett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermekvédelmi vonalára, emiatt a gondozónőt azonnal felmentették a munkavégzés alól, majd közalkalmazotti jogviszonyát megszüntették.

A gondozónő gyermekkel való bánásmódjának, folyamatosan durva hangnemének és erőszakos fellépésének, a gyermek rendszeres bántalmazásának hatására a gyermek rettegett, amikor a nő közeledett hozzá, összerezzent, próbált elbújni, kezét – a fejét, arcát védve - azonnal védekezésre emelte jelenlétében, visszahúzódóvá vált.

A gondozónő magatartása súlyosan veszélyeztette a gyermek érzelmi és erkölcsi fejlődését, erre tekintettel a Zalaegerszegi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában