Bántalmazás

2022.07.29. 10:30

Erőszak a zalai nevelőotthonokban

A gyermekotthonok, javítóintézetek világában sem ritka, hogy elszabadulnak az indulatok, aztán bíróság előtt lehet felelni a történtekért.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit több ilyen, nemrég vádemelésig jutott esetről adott tájékoztatást.
Az első ügyben az EMMI zalaegerszegi gyermekotthonának 44 éves gyermekvédelmi asszisztense ellen indult eljárás. A férfi 2021. május 12-én este hat óra tájt a négyes csoport második hálószobájába lépett be, hogy a konyhában hagyott rendetlenséget számon kérje a csoport tagjaitól. Ekkor látta meg, hogy a gyerekek cigarettáznak. Ettől indulatba jött, kiabálni kezdett a nyitott ablaknál álló egyik gyerekkel, mert pont nála volt a cigaretta, majd pofon ütötte és nekicsapta a nyitott ablakot, amitől a gyermek orra vérezni kezdett. A férfi ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás és testi sértés miatt emelt vádat. 

A nagykanizsai javítóintézetben viszont 2021. február 14-én este nyolc óra előtt nem sokkal a gyermekfelügyelőt támadta meg három nevelt. A nappali helyiségben egyikük két kézzel, olyan erővel lökte meg hátulról az intézet dolgozóját, hogy a nő ettől megtántorodott és majdnem orra bukott. A fiatal ezután kifutott a folyosóra, ahol társai a helyiségből kilépő gyermekfelügyelőt két oldalról kezeinél megfogták, visszafelé húzták, emiatt dulakodás alakult ki közöttük. A nő végül nevelőtársának fellépése folytán kiszabadult ugyan a fogásukból, de egyikük újra megtámadta, két kézzel erőteljesen a falnak lökte. Ekkor a gyermekfelügyelő-nő a riasztógomb megnyomásával hívta segítségül a rendészeket.
A trió tagjai ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat.

A harmadik történet eseményei a zalaszentlászlói lakásotthonban zajlottak 2021. április 4. Itt két kamasz fiú 10 óra körül kifeszítette a lakásotthon nevelői irodájának ablakát, hogy cigarettát szerezzenek a hét végén rájuk egyedül vigyázó gyermekfelügyelőtől. Sikerült is öt szál füstölnivalót és egy öngyújtót megszerezniük. Ezt követően a fiatalok a befeszített ablakon keresztül közlekedtek a lakásotthon és az udvar között, és a nevelői irodában minden róluk szóló hivatalos iratot megtekintettek. Mindezeken túl a gyermekfelügyelőt folyamatosan trágár kifejezésekkel illették, provokálták. Más alkalommal, 2021. május 30-án késő este a két fiatal egy lakótárást viccelte meg. Olyan cigarettát adtak neki, amibe foszfort kevertek, és amint a gyerek beleszívott, a dohány a foszfortól berobbant, kisebb égési sérülést okozva neki az arcán. A durva tréfát számon kérő nevelői kérdésre a fiúk tagadták, hogy bántalmazták volna társukat, majd az ágyuk alá bújtak a számonkérés elől. Ráadásul egyikük megfenyegette a nevelőt , hogy levágja a fejét és közben megszorította a lábát. Miután a gyermekfelügyelő elhagyta a szobát, a két fiú újra kipécézte a korábban megtréfált társukat, a fürdőbe akarták vinni, lökdösték, mire a gyerek kimenekült a szobából és telefonon keresztül értesítette a rendőrséget.
A két kamasz ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, lopás és könnyű testi sértés miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában