Nem nőtt a vonulások száma

2022.07.05. 06:50

Elsősorban az időjárás befolyásolta a tűzoltók 2021-es tevékenységét Lentiben

A gyors és szakszerű beavatkozásoknak hála tavaly nem került a statisztikákba kiemelkedő kár­esemény a Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksághoz tartozó településeken, illetve nem történt szén-monoxid-mérgezésből adódó haláleset sem.

Korosa Titanilla

Reszneken áprilisban egy mezőgazdasági tároló tüzét kellett eloltani

Forrás: Katasztrófavédelem

Ez derült ki a tűzoltóság elmúlt évi tevékenységét taglaló beszámolóból, amit korábbi ülésén tárgyalt a város önkormányzati képviselő-testülete. 

A tájékoztató szerint a Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működését a 2021-es évben is a kiegyensúlyozottság, stabilitás jellemezte. A tűzesetek és műszaki mentések számának alakulását a parancsnokság működési területén elsősorban az időjárási tényezők befolyásolták. Az elmúlt évben a korábbihoz képest a vonulások száma nem növekedett. A tűzesetek száma csökken, ezt pedig a szabadtéri tűzesetek alacsonyabb száma határozta meg. A műszaki mentésből a legtöbbet a viharkárok által okozott esetek teszik ki, a közúti balesetek csökkenő tendenciát mutatnak. A téli hónapokban a megváltozott útviszonyokra kellett felkészülni elsősorban az áthaladó M70-es, 86-os és 75-ös közutakon. Az év nagy részében a pandémiás időszak miatt kialakult helyzet kezelésére kiemelt hangsúlyt fordított a szervezet. A fenti feladatok mellett tavaly több alkalommal bel- és külterületi vízelvezetők ellenőrzését is végrehajtották. Az ellenőrzések leginkább a belterületi árkokra koncentrálódtak, ezeket többségben megfelelően gondozzák, ahol nem, ott a terület tulajdonosát erről értesítették a katasztrófavédők. 

Arra is kitért a beszámoló, hogy a lakosság tájékoztatása visszatérő, csaknem állandó feladatot jelentett a tűzoltóságnak, melynek érdekében az önkormányzatokkal és a közbiztonsági referensekkel állandó, élő kapcsolatot ápolnak. Emellett együttműködnek a társszervekkel is, az egység több alkalommal a mentőszolgálat kérésére vonult idős, egyedülálló beteg vagy sérült emberhez, aki a saját ingatlanában a segítségére sietőknek nem tudott ajtót nyitni. 

A jövőre nézve a lenti tűzoltó-parancsnokság főbb célkitűzései közt szerepelt a halálos kimenetelű tűzesetek számának csökkentése, elsősorban megelőzéssel. Ennek keretében kívánja a tűzoltóság a lehető legtöbb személlyel megismertetni a megelőzés fontosságát, illetve felkutatni azokat a csatornákat, amelyeken keresztül megfelelő információval, tudással lehet ellátni az érintetteket. Kiemelt cél a beavatkozási készség növelése mind a hivatásos, mind pedig az önkéntes tűzoltóságoknál, további egyesületek beavatkozóstátuszának megszerzése, ismeretanyagának kiszélesítése és a gondozatlan szabad területek felderítésébe való bevonása a tűzbiztonság növelése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában