Gáz nélkül maradtak a lakosok

2022.06.14. 14:10

Véletlenül munkagéppel szakította el a gázszolgáltató vezetékét a férfi Zalában

A járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki munkagéppel elszakította a gázszolgáltató vezetékét, ezzel öt településen szűnt meg órákra a szolgáltatás.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Pexels

Az eset 2021. május 10-én délelőtt kilenc óra tájt Ligetfalva határában történt, ahol fákat termeltek ki. Itt egy 47 éves újudvari férfi  munkagéppel árkot ásott, hogy a fakitermelés munkaterületén felgyülemlett esővizet elvezesse. Eközben azonban nem vette észre a földbe lefektetett gázvezeték helyére figyelmeztető sárga műanyag szalagot, sem közelben elhelyezett, szintén a gázvezeték nyomvonalára figyelmeztető műanyag jelző zászlót. Emiatt  a géppel elszakította a z E.GAS Gázelosztó Kft. bő egy méter mélységben húzódó 110 centiméteres átmérőjű nagy-középnyomású gázvezetéket. Ennek következtében délelőtt tíz órától megszűnt a gázszolgáltatás Almásháza, Tilaj, Tilajújhegy, Ligetfalva és Zalacsány  község 345 fogyasztójánál. Ez nem csak a lakosságot érintette, hanem közintézményeket is, ugyanis gázszünet lépett fel az önkormányzatnál, az orvosi rendelőben és az óvodánál. 

A gázszolgáltató azonnal megkezdte a hiba elhárítását, aminek eredményeként 310 perc elteltével, negyed négy körül újra  volt gáz a hálózatban.
A történtek miatt büntetőeljárás indult és vádat emelt a gépkezelő ellen az egerszegi járási ügyészség közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarása miatt, ennek büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Ilyen mértékű büntetésnél a törvény lehetőséget ad próbaidő kiszabására is akkor, ha a büntetés célja ezen intézkedéssel is elérhető. A bíróság erre látott lehetőséget a vádlott esetében is, akit bűnösnek mondott ki közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétségében és 2 év próbára bocsátotta, a történtek miatt kárt szenvedett E.GAS Gázelosztó Kft. polgári jogi igényét pedig egyéb törvényes útra utasította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!