Bűnügy

2022.06.13. 09:46

Rossz volt a fék a zalaszentiváni férfi traktorján, elgázolta a vonat

Kevés híján saját felelőtlensége áldozata lett a traktoros; minap a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emeltek ellen vádat.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció: pixabay.com

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett történet vádlottá lett főhőse, egy 1978-ban született zalaszentiváni férfi 2021. október 15-én dél tájt Alsónemesapáti felől Nemesapáti irányába tartott traktorral, vontatva egy tárcsázót. A férfi az általa rendszeresen használt munkagéppel a vasúti átjáróhoz közeledve észlelte a tilos jelzést, mire fékezett volna, de a berendezés nem működött, emiatt behajtott az átjáróba, ahol a Zalaszentiván felől 93 km/h sebességgel érkező mozdony a vontatónak ütközött. A baleset után a mozdony még 600 métert tett meg, mire megállt.  

A vádirat megállapítása szerint a baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a mezőgazdasági vontató fékrendszere meghibásodott, mert elmaradt a karbantartása. A férfi által rendszeresen használt mezőgazdasági vontató jobb hátsó fékmunkahengerénél olajszivárgás miatt a fékfolyadék   elfolyt. Emiatt a fékrendszer üzemképtelenné és a közúti közlekedésre alkalmatlanná lett. A fékmunkahenger meghibásodása hosszú folyamat eredménye volt, az olajszivárgás a napi karbantartás során észlelhető helyen volt, azt a traktorosnak  látnia kellett.

Az ütközés következtében a zalaszentiváni férfi nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett,  mindkét jármű megrongálódott; mindezek mellett a traktoros magatartásával veszélyeztette a vasútvonalon közlekedők testi épségét is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában