Az ítélet nem jogerős

2022.06.01. 11:11

Rendszeresen közös gyermekeik előtt bántalmazta élettársát a férfi, 3 és fél évre ítélték

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2022. május 31. napján megtartott tárgyalásán nem jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki a közös gyermekeik előtt rendszeresen verte az élettársát.

A vádlott és a sértett 2006-ban létesítettek párkapcsolatot, majd 2014-től élettársi kapcsolatban éltek, amelyből négy kiskorú gyermek született. A férfi 2018 októberétől féltékenységből, anyagi nehézségek miatt rendszeresen a gyermekek előtt bántalmazta, szidalmazta a nőt. Volt, hogy a sértett fejét, arcát ütötte, megragadta a nyakát, rugdosta, beleharapott az arcába. Egyik alkalommal szintén egy nézeteltérés miatt a vádlott a sértettet ököllel megütötte, tépte a haját, melynek során a nagyobbik lányuk az édesanyja védelmére kelt. A férfi a gyermeket félrelökte az édesanyja elől, akit még mintegy fél órán át bántalmazott. A nő sírt, könyörgött a férfinak, hogy engedje ki az illemhelyre. A férfi azonban a kérésnek nem tett eleget, a nő a szobában maga alá vizelt. 2019 novemberében a nő a gyermekeivel együtt elhagyta a férfit és beköltözött a megyeszékhelyi Családok Átmeneti Otthonába. A férfi ott is felkereste a sértettet, illetve az otthon előtt, a közelében lévő buszmegállóban, az utcán szidalmazta, bántotta a gyermekeik előtt. 2019. november 7. és december 5. között 1345 esetben indított hanghívást, míg 406 alkalommal üzenetet küldött a nőnek, a legtöbbet éjszaka és a hajnali órákban. A férfi azzal, hogy rendszeresen a kiskorú gyermekek jelenlétében a sértetten vezette le a feszültségét, durván veszekedett vele, bántalmazta, a gyermekek érzelmi és erkölcsi fejlődését is súlyosan veszélyeztette.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a férfit bűnösnek mondta ki kapcsolati erőszak bűntettében, 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettében, személyi szabadság megsértése bűntettében, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, 2 rendbeli garázdaság vétségében, illetve zaklatás bűntettében és vétségében. Ezért őt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll. (A Büntető Törvénykönyv módosítása szerint ez utóbbi eltiltást a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény elkövetőjével szemben alkalmazni kell.)

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott részben beismerte bűnösségét, kiskorú gyermekek eltartásáról kell gondoskodnia és az időmúlást. Súlyosítóként, hogy a férfi büntetett előéletű, részben büntetőeljárás hatálya alatt követte el a bűncselekményeket és szabálysértések miatt volt már felelősségre vonva.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és a védője fellebbezett, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában