Visszaélés egyedi azonosító jellel

2022.06.24. 17:31

Gépkocsikkal trükköző autósok ellen emelt vádat a keszthelyi ügyészség

A 28 éves keszthelyi és a 21 éves gyenesdiási férfi is egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt állhat a bíróság elé.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Pexels

A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Pirger Csaba által ismertetett első történet főszereplője, egy 28 éves keszthelyi férfi működésképtelen Skoda Octavia személygépkocsijáról leszerelte a rendszámtáblákat, a motortér szélvédő alatti keresztmerevítőjéről az alvázszámot a környező lemezzel együtt kivágta, leszerelte az első, a hátsó és a csomagtér ajtót, valamint az első sárvédőket. Ezeket az elemeket és rendszámtáblákat felszerelte másik Skoda Octavia gépkocsijára. Az autó alvázszámát kézi ívhegesztéssel és hidegalakítással eltakarta, rátette a szétszerelt gépjárműből kivágott alvázszámmal a lemezt. Ezzel az eredetileg GKA-984 hatósági jelzéssel ellátott gépjármű egyedi azonosító jelét meghamisította. A férfi a járművet használta is, és 2021. augusztus 17-én délután Cserszegtomajon közlekedési baleset részesévé vált. Ez után az autóját Keszthelyen a Kárpát utca közelében egy földúton hagyta hátra, a rendszámtáblákat levette róla, de a rendőrök nem sokkal később a Kárpát utcában ellenőrzésre megállították. A Keszthelyi Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen.

A másik történetben egy 21 éves gyenesdiási férfi 2020. november 19-e előtt külföldről származó, Magyarországon még forgalomba nem helyezett, így rendszámmal nem rendelkező BMW E46 330D típusú, személygépkocsit vett. Ez után Székesfehérváron ismeretlen személytől vásárolt indítási naplót, valamint egy pár P-06960 jelzésű rendszámtáblát. Erre az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt a közlekedési hatóság korábban egy kft.-nek adta ki, de a céggel a gyenesdiási fiatalember semmilyen jogviszonyban nem állt. Ennek ellenére a BMW-re a hatósági jelzéseket felszerelte, ráadásul vezetői engedély nélkül közlekedett az autó, mint az kiderült Vonyarcvashegyen a Fő utcában 2020. november 19-én este, amikor a rendőrök megállították ellenőrzésre. A Keszthelyi Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában