Első a biztonság

2022.05.05. 14:26

Zalában sem hagyjunk esélyt az alkalmi tolvajoknak!

Zalai rendőrök tanácsai a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére.

police.hu

Forrás: Illusztráció: pixabay.com

Az elmúlt időszakban több őrizetlenül hagyott gépjárműből is készpénzt loptak el Zalaegerszegen. A bűncselekmények nem egy helyszínen és időpontban történtek, de a körülmények hasonlóak. Mindegyik esetben alkalom szülte a tolvajt, az alkalmat pedig sokszor maguk az értékek tulajdonosai teremtették meg - tette közzé a police.hu.

Az esetek többségében nyitott állapotban hátrahagyott autókból tulajdonítottak el készpénzt, de volt olyan eset is, mely során egy borospince tulajdonosa épp kertimunkával volt elfoglalva, amikor a tolvaj a pincébe besurranva megtalálta és magához vette a sértett tulajdonát képező és a telken leparkolt gépkocsi kulcsát, azt felnyitotta, és az ott elhelyezett pénztárcából vitte el a pénzt.

A rendőrség keresi a bűncselekmények elkövetőit és egyben mindenkitől nagyobb odafigyelést kér. A besurranásos és alkalmi lopások, a gépkocsi-feltörések, illetve a lakásbetörések egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek.

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy meg tudják előzni az áldozattá válást!

  • Ne hagyjanak értéket a gépkocsiban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz! Mindig zárják be a jármű ajtaját, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót még akkor is, ha csak pár percre hagyják el az autót!
  • A jó idő beköszöntével egyre többen töltik idejüket a szabadban. Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy amíg a kert hátsó végében dolgoznak, vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat a lakásba és észrevétlenül távozhat az értékekkel együtt, ezért amikor kiszállnak az autóból, az utastérből vegyék ki a táskákat, navigációs készülékeket, mobiltelefonokat, húzzák fel az ablakokat és mielőtt távoznak, zárják be az ajtókat.
  • Ha csak rövid időre hagyják el a lakást, vendéget kísérnek ki, vagy éppen egy ismerőssel váltanak pár szót, akkor is mindig zárják be a bejárati ajtót!
  • A szellőztetéssel is legyenek óvatosak! Ne hagyják kitárva földszinti lakásuk ablakait, ha nem tartózkodnak a szobában! Elég egy pillanat, a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.

 

Forrás: police.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában