Két ügyben is

2022.05.25. 14:59

Bankkártyás csalók ellen emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség

A bankkártyás fizetés az előnyök mellett veszélyeket is rejt, amennyiben a tulajdonos nem elég figyelmes vagy éppen gyanakvó.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Pexels.com

Jóhiszeműen átadott bankkártyaadatokkal visszaélve elkövetett csalások  miatt emeltek vádat nemrég két ügyben is.

Egy 2002-ben született zalaszentmihályi fiatalember és családja 2019 nyarán együtt nyaralt Horvátországban családi barátjukkal, aki ekkor internetes vásárlásra kérte meg a kamaszt és ehhez megadta a bankkártyájának adatait. A fiatalember  később az adatokat felhasználva 2019. augusztus közepétől  két hónap alatt mobiltelefon feltöltéseket, illetve vásárlásokat hajtott végre összesen 357 ezer forint értékben a. Ezt  a családi barát csak 2019. október 20-án, egy áruházi bankkártyás vásárláskor vette észre, mert a számláján már nem volt fedezet.

Egy zalalövői asszonyt a lánya károsított meg, akinek 2020. február végén megengedte, hogy a bankkártyáját lefényképezze és a kártyaadatokkal  egy háromezer forintos számlát befizethessen. A  Pórszombaton élő 41 éves nő ezt követően az adatokat felhasználva számos jogosulatlan internetes vásárlást hajtott végre édesanyja tudta és beleegyezése nélkül, és okozott neki ily módon 704 ezer forint kárt, amiből 142 ezer forint térült meg oly módon, hogy a kártyaadatokkal vásárolt különböző ingóságokat lefoglalták és átadtak a zalalövői asszonynak.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a két ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában