Telefonos csalás

2022.05.20. 11:05

Adathalász programok telepítésével próbálnak a gyanútlan emberek bankszámláihoz hozzáférni Zalában

Az elmúlt időszakban újabb információs rendszerek felhasználásával elkövetett csalások miatt indítottak nyomozást a rendőrök Zala megyében.

police.hu

Forrás: Illusztráció / piqsels.com

Az esetek során a telefonálók banki ügyintézőként mutatkoztak be a hívott feleknek és közölték, hogy gyanús pénzmozgásokat látnak a számlájukon, ezért biztonsági okokra hivatkozva rávették a gyanútlan személyeket, hogy telepítsenek egy programot a telefonjukra, mellyel valójában a csalók távoli hozzáférést biztosítottak maguknak az adott eszközhöz. Ennek az alkalmazásnak a segítségével, mely a legtöbb esetben az AnyDesk vagy a TeamViewer elnevezésű applikáció, sikerült is a csalóknak a sértettek bankszámlájáról pénzt leemelniük – közölte a police.hu.

Legyünk nagyon óvatosak, ha a bank nevében telefonál valaki! Hívjuk fel erre a hozzátartozóink, ismerőseink figyelmét is! Minél többen ismerik a csalók módszereit, annál kevésbé tudnak új áldozatokat becserkészni a bűnözők!

Mit tegyünk, hogy ne váljunk hasonló csalások áldozatává?

  • Minden esetben kezeljék fenntartással az ismeretlen telefonhívásokat!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait! A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek! Ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják.
  • Előfordulhat, hogy a bank valóban olyan pénzmozgást észlel az ügyfél bankszámláján, ami gyanúra adhat okot. Ilyen esetben felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, és csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, hogy az teljesülhet-e, és ekkor is történik ügyfél-azonosítás. A bank telefonon soha nem ad utasítást semmilyen átutalásra az ügyfélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!