Évente 800 esemény

2022.05.20. 06:50

A tűz közelében jártak - Önkéntes és hivatásos tűzoltásvezetők továbbképzése zajlott Nagykanizsán (videó)

Gázipari veszélyhelyzeteket demonstráltak csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt az E.ON gázipari tanpályáján. Mint kiderült: a szituációk kapcsán megfogalmazható egy fontos tanulság.

Horváth-Balogh Attila

Akció a tanpályán: az úgynevezett fáklyatűz meglehetősen rémisztő, és a közelében elég meleg is van, ezért folyamatos hűtéssel lehet csak megközelíteni és elzárni

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az esemény előzménye, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport immár egy évtizedes együttműködése keretében a gáziparban előforduló veszélyhelyzetekre az energiaszolgáltató nagykanizsai tanpályáján biztonságos körülmények között, együtt készülhetnek fel a tűzoltásvezetők és a szolgáltató szakemberei. A hazánkban elsőként létesített gázipari tanpályán május és június során mintegy 500 tűzoltásvezető és kárhelyparancsnok részesül speciális elméleti és gyakorlati képzésben. Ennek kapcsán került sor tegnap a bemutatóra és a sajtótájékoztatóra. 

Ezen Varga Ivett, a házigazda cég sajtóreferense köszöntötte a megjelenteket, majd Somodi Gábor, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. és a Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója osztotta meg gondolatait. 

– 2011-ben nyílt meg ez a tanpálya, és már akkor elkezdődött az együttműködés a katasztrófavédelmi főigazgatósággal – idézte fel Somodi Gábor. – Közös feladatunk a káresemények megelőzése, de ugyanígy ezek biztonságos kezelése és megoldása is. Ez a tanpálya kiváló hely arra, hogy az elméleti oktatások után biztonságos körülmények között a gyakorlati tapasztalatokra is szert tegyenek a veszélyhelyzetek elhárításával foglalkozó szakemberek.

A pályán a nagykanizsai hivatásos tűzoltók csapata
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott tűzoltósági fő­felügyelője azt emelte ki: a kollégáitól érkező tanfolyami visszajelzések nagyon pozitívak, az itt megszerzett tudást jól tudják kamatoztatni a gázszolgáltatás területén jelentkező káresemények során.

– A vezetékes gázzal kapcsolatosan évente átlagosan nyolcszáz eseményünk keletkezik, ezek egy része építések indulásához köthető, amikor a területen a földmunkagépek megkezdik a munkavégzést – jelezte az ezredes. – A lakóházak esetében is megesik, hogy a gáz megjelenéséhez köthető veszélyhelyzetek alakulnak ki, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően felkészült tűzoltók dolgozzanak a kárhelyeken, akik garantálni tudják a lakók biztonságát. 

A csütörtöki gyakorlatnak részesei voltak a nagykanizsai hivatásos tűzoltók is, akik azt mutatták be a vendégek előtt, hogyan lehet vízzel oltani a gázszivárgás okozta tüzeket. Mint kiderült: sehogy… Megoldást csak az érintett csővezeték elzárása jelenthet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában