Megelőzés

2022.03.24. 13:15

A zalai rendőrség figyelmeztet: ne dőljenek be a hamis e-maileknek, üzeneteknek, telefonhívásoknak!

Egy 67 éves budapesti nő tett feljelentést a Keszthelyi Rendőrkapitányságon 2022. március 12-én 7 órakor, hogy az előző nap este kapott egy emailt a postától, hogy 805 forintot fizessen be. A hölgy bankártyájának adatainak megadásával eleget tett a tranzakciónak, majd később észlelte, hogy illetéktelen vásárlás történt a kártyájával. A bűncselekménnyel okozott kár több mint 300 ezer forint.

police.hu

Fotó: Shutterstock

Egy 33 éves férfi tett feljelentést, hogy az egyik banktól hívták, miszerint két tranzakciója folyamatban van, és „nehogy lopás legyen”; a megszüntetéshez adja meg adatait. Ennek a férfi eleget tett, miközben több, mint egy millió forintot emeltek le a számlájáról.

Az elkövetők folyamatosan keresik a megfelelő eszközöket, csatornákat, a különféle módszereket, hogy becsapják, illetve megkárosítsák áldozataikat. Az adathalászok általában telefonon, e-mailben, SMS vagy közösségi médián keresztül küldött üzenet formájában igyekeznek adatokat kicsalni az áldozattól. Ezek lehetnek személyes (pl. TAJ kártyaszám, adószám, személyi szám stb.) vagy épp pénzügyi, banki illetve ahhoz kapcsolódó adatok (pl. bankkártyaszám, jelszó, tulajdonos neve, lejárati idő, netbank belépési adatok stb.).

 

Mit tegyen, hogy elkerülje az áldozattá válást?

  • Mindig ellenőrizze, hogy a feladó valóban az, akinek gondolja! Ellenőrizze az e-mail címet, hogy az valóban ahhoz a szervezethez, szolgáltatóhoz tartozik-e, amelyre az üzenet hivatkozik!
  • Ha az e-mail valóságtartalmával kapcsolatban kétségei vannak, hívja fel a szolgáltatót!
  • Az e-mailben érkezett ismeretlen hivatkozásokra ne kattintson!
  • Használja a bankok által nyújtott biztonsági SMS szolgáltatásokat, és ügyeljen arra, hogy mobiltelefonja lehetőleg mindig Önnél legyen!
  • Bankkártyája adatait (bankkártyaszám, lejárati dátum, CVV/CVC2 kód) csak olyan weboldalakon adja meg, amelyeket ismer és megbízhatónak tart! E-mail üzenetben vagy bármilyen felugró ablakban elhelyezett felhívás során, soha ne adja meg ezeket!
  • Idegeneknek semmilyen személyes adatot ne adjon meg, és semmi esetben se küldjön képet igazolványairól, bankkártyájáról!

 

Ha megtörtént a baj, haladéktalanul változtassa meg jelszavát, valamint ha bankkártyája adatait adta meg, akkor azonnal tiltassa le azt, és értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget. 

 

Forrás: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában