Fogadja meg a rendőrség tanácsait!

2022.02.16. 10:10

Két idős ember is csalás áldozata lett Keszthelyen, egyiküket több mint 13 millió forinttal károsítottak meg

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

police.hu

Egy 71 éves keszthelyi nő tett bejelentést a rendőrségre 2022. február 15-én, hogy januárban megtévesztették egy internetes hirdetés útján, majd telefonos beszélgetések során ismeretlenek rávették arra, hogy az egy alkalmazást töltsön le, aminek segítségével a csalók a sértett adatait megszerezték, és azokkal több oldalra beregisztráltak és nagy összegű tartozást halmoztak fel. A bűncselekménnyel okozott kár több, mint 13 millió forint.

 

Nemsokkal később, egy 71 éves keszthelyi férfi is bejelentést tett, hogy egy ismeretlen férfi, aki egy banki alkamazottnak adta ki magát felhívta őt, hogy „az ügyfelek védelmével foglalkozik”. A hívó szintén kérte, hogy egy programot telepítsen le, ami a védelmet biztosítja, majd a telefonbeszélgetés során több tranzakciót is indítottak és több mint 1 millió forintot emeltek le a sértett számlájáról.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján bizalmas banki azonosító adatokat és jelszavakat!

 

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást?

  • Kezeljük óvatosan a kéretlen telefonhívásokat!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Mielőtt bejelentkezne az internetbankjába, mindig ellenőrizze a böngésző címsávban a honlap pontos címét, majd kattintson a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra, így láthatja, hogy valóban az Ön bankja adta-e ki a honlapot. Amennyiben más jelenne meg, azonnal zárja be az oldalt!
  • A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat rólunk vagy a vállalatunkról (például a közösségimédia-profilok felhasználásával). Nem bízhatunk meg a hívóban csak azért, mert ismeri ezeket az adatokat.

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget!

 

Forrás: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában