Másodfokon

2022.01.28. 13:22

Változott az ítélet, maradt a büntetés a várföldei választási csalás ügyében

Lefizetett hajléktalanokkal szavaztatott Várföldén az a fiatal férfi, aki ily módon képviselőségre aspiráló rokonát kívánta támogatni. Emellett további, általa szimpatikusnak tartott személy támogatását várta el a pénzéért. Az ügyben pénteken hozott másodfokon ítéletet a Pécsi Ítélőtábla.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció: pixabay.com

Az történet előzménye, hogy 1992-ben született várföldei férfi 2019. szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként Várföldén. Közölte velük, miszerint erre azért van szükség, hogy a 2019. október 13-án tartandó önkormányzati választáson az általa megnevezett jelöltekre szavazhassanak. A fiktív bejelentkezés ellentételezéseként fejenként 1000,  a szavazásért pedig egyenként 5000 forintot fizetett. Az egyezség megköttetett.

 

Az ügyben büntetőeljárás indult első fokon a Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A fellebbezés folytán eljárós  Pécsi Ítélőtábla a vádlottat az 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette vád alól felmentette, mivel a 2022. január 1-től törvényi változás eredményeként  nem valósul meg a közokirat-hamisítás bűntette a polgárok személyi- és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartásba történő lakcímbejelentés vonatkozásában, amennyiben arra a szállásadó hozzájárulásával, vagy saját tulajdonú ingatlanba történő bejelentkezéssel kerül sor. Az ítélőtábla a többi  cselekmény minősítését megváltoztatta, és azt 3 rendbeli, felbujtóként elkövetett választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekménynek minősítette (a jogosultat anyagi juttatással befolyásolni törekvés helyett jogosultság nélkül szavaz), egyebekben a törvényszék ítéletét helybenhagyta. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 napot tartott fenn fellebbezésük bejelentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában