Bűnügy

2022.01.24. 15:32

Sikkasztott a horgász egyesület gazdasági felelőse Zalalövőn

Évek alatt három és fél millió forintot sikkasztott a horgász egyesület pénzéből a gazdasági felelős, az ügyben nemrég született vádirat.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció: pixabay.com

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a zalalövői nő 34 évesen, 2013-ban nyert el egy zalalövői horgász egyesület gazdasági felelőse tisztséget. A feladata többek között a rábízott pénzeszközök és értékek kezelése, az elszámolásra kiadott pénzek nyilvántartása, visszavezetése, utalványozott fizetések teljesítése. Feladatai közé tartozott továbbá a horgászengedélyek megrendelése és értékesítése, amiről egyedi bizonylattömbök alapján számolt el. Az egyesület éves horgászjegyeit a gazdasági felelős, a napijegyeket pedig különböző horgászüzletek és a halőrök értékesítették. A napijegyek bevételei is a gazdasági felelőshöz kerültek, az egyesület pénze így napi szinten az ő birtokában volt.

 

A felügyelő bizottság hatásköre volt évente legalább kétszer a pénzügyi gazdálkodást érintő átfogó ellenőrzést végezni, negyedévenként a pénz és anyagkezelést, a bizonylati fegyelmet, a pénzügyi gazdálkodást érintő ellenőrzéseket folytatni. Ez azonban nem történt meg, amit a gazdasági felelős kihasznált, és az általa kezelt pénzből rendszeresen fordított különböző összegeket a magáncélú vásárlásaira.

 

A visszaélést a felügyelő bizottság újonnan megválasztott elnöke tárta fel a tisztújító közgyűlés megelőző ellenőrzés eredményeként. A gazdasági felelős elismerte, hogy az egyesület pénzéből rendszeresen saját kiadásaira is költött. A nő a 2017. február 28-án leadott beszámolóhoz képest a 2018. november 20-án tartott közgyűlésig az egyesület bevételeiből legalább 3,5 millió forintot tulajdonított el. Az egyesületi kasszát megrövidítő gazdasági felelős az általa okozott hiányt megtérítette.

 

A feltárt tényekre tekintettel a Zalaegerszegi Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a nő ellen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!