Túl szép, hogy igaz legyen

2022.01.13. 14:03

Ne dőljön be nekik! Zalában is áldozatul estek az online térben terjedő csalásoknak (videó)

Legyen résen és ne dőljön be a hamis internetes ajánlatoknak! Annak érdekében, hogy ne váljon csalás áldozattá, fogadja meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait.

police.hu

Forrás: jelenet a videóból

Zala megyében is folyik nyomozás olyan csalással végződő ügyekben, mely során kiberbűnőzök visszautasíthatatlannak tűnő befektetések, pénzügyi kiskapuk lehetőségével kecsegtetve vagy nem várt nyeremény meséjével vertek át és károsítottak meg embereket - írja a police.hu. 

 

A módszerek változatosak, de a csalások közös jellemzője mindig valamiféle mézesmadzag. Jellemző, hogy az elkövetők különböző online hirdetési felületeken osztanak meg rendkívüli hozamokat ígérő befektetési lehetőségeket - jellemzően híres magyar közéleti személyiségek arcképét ábrázolva, amivel igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy ezek a személyek is befektettek a kihagyhatatlan ajánlatba. Előfordulhat, hogy a csalók e-mailben vagy telefonon maguk keresik fel a potenciális áldozatokat és egy rendkívüli nyereményről értesítik őket.

 

Ha a csalóknak sikerül elaltatni a kiszemelt személy elővigyázatosságát, kezdeti befektetésként vagy a nyeremény feltételként különböző összegű tranzakciók, utalások végrehajtására bírják rá őket, amit természetesen az áldozatok nem látnak többé viszont.

 

A következő néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető, hogy Ön is sértetté váljon:

 

  • Ha befektetési lehetőségre hívják fel a figyelmét asz interneten, mindig ellenőrizze a hirdetések nyelvezetét, hiszen az sokszor helytelen magyar kifejezésekkel tűzdelt, automatikus fordítóprogrammal generált sablon szöveg.
  • A befektetés előtt először mindenképpen internetes keresésekkel tájékozódjon az adott szolgáltatás válóságtartalmáról.
  • Ha egy szolgáltatás feltűnően nagy hozamot ígér, akkor érdemes gyanúval kezelni!
  • A hamis profilokban, értékelésekben, véleményekben, hivatalosnak tűnő iratok tartalmában sem szabad feltétel nélkül megbízni, hiszen sokszor ezeket a csalók maguk hozzák létre illetve teszik közzé.
  • A közéleti szereplők, ismert személyek általában nem reklámoznak befektetési formákat.
  • A befektetések során ne adják meg személyes adataikat az interneten, ne küldjenek illetéktelen személyeknek okmánymásolatokat, illetve ne adjanak távoli hozzáférést számítógépükhöz!
  • Ha telefonon keresik fel, minden esetben kezelje fenntartással az ismeretlen hívásokat!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait! A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek! Ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják.

 

Gondoljon bele! Ha egy vadidegen odalépne önhöz az utcán, hogy nyert 10 millió forintot, elhinné? Ha egy ismeretlen személy az utcán a PIN kódját, bankkártya adatait kérné, megadná?

 

Ha élőben nem hiszi el, online se dőlj be! Ne hagyja, hogy az internetes csalók átverjék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!