Kendert termesztett, marihuánát szívott

2022.01.18. 18:13

Kábítószer birtoklás miatt felelhet egy hetvenes éveiben járó férfi Dióskálon

Kendert termesztett és marihuánát fogyasztott a német férfi, de lebukott miután külföldről rendelt kannabiszmagokat.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció: pixabay.com

A 73 éves, Dióskálon élő férfi 2020 februárjában az interneten Hollandiából rendelt tíz kannabiszmagot, hogy az otthonában kábítószert termesszen belőlük. A postai levélküldemény a vámvizsgálaton fennakadt, s ahogy a dr. Pirger Csaba megyei főügyészségi sajtószóvivő által ismertetett vádirat fogalmazott, a tíz mag mindegyike a kender növény makktermése volt, ép és érett, ezért szaporításra alkalmasak, belőlük optimális termesztési körülmények között 10 tő kender növény lett volna nevelhető.

Az később derült ki, hogy a férfi már a megelőző évben is szerzett be kannabiszmagokat, és dióskáli ingatlanán elvetette, a kikelő növényeket gondozta, virágzatukat kiszárította. A rendőrök 2021. április 27-én keresték fel lakásán, és ekkor a kamrában műanyag vödörben 293 gramm házilag termesztett, szárított növényi ágvégződést és növényi törmeléket (kannabiszt) találtak. A férfi az egyik szoba ablakpárkányán műanyag dobozban 5 centiméteres kannabiszpalántát nevelt és gondozott azzal a céllal, hogy a növény termését és levélzetét a későbbiekben kábítószerként elfogyassza.

A lefoglalt növény és a növényi törmelék kannabiszra jellemző vegyületeket tartalmazott, amelyek nagysága meghaladta a csekély mennyiség felső határát, annak 167 százaléka. A termesztett kábítószerből a férfi fogyasztott is, amit laborvizsgálat mutatott ki.

A férfi ellen a Keszthelyi Járási Ügyészség kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!