Vádemelések

2022.01.22. 10:45

Hamis okmányokkal próbáltak átkelni a letenyei határátkelőnél

Rendszeresen számolunk be olyan esetekről, amikor hamis okmányokkal igyekeznek átkelni a határon az utazók, jellemzően kelet-közép-európai országok polgárai. Nemrég két ügyben született vádirat.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / archív

Mercedes 280 C típusú lengyel honosságú személyautóval négyen érkeztek az autópálya átkelőhelyére Letenyénél 2021. augusztus 31-én kora délután, hogy útjukat Horvátországba folytassák. Az ellenőrzéskor az autót vezető 31 éves ukrán férfi cseh személyi igazolványt és vezetői engedélyt, valamint a gépjármű forgalmi engedélyét adta át. A Samek David nevére kiállított cseh személyi igazolványról, valamint a cseh vezetői engedélyről a határrendészek az ellenőrzéskor megállapították, hogy nyomdatechnikai eszközökkel készített teljes hamisítványok. Mint kiderült a fiatal férfi magánútlevele 2020. szeptember 22-én lejárt, ezért az Európai Unióban való tartózkodás jogszerűségének igazolására meg nem állapítható körülmények között az interneten 300 euróért szerezte be a hamis okmányokat.

Egy 53 éves szerb férfi  pedig 2021. október 9-én késő délelőtt érkezett a letenyei közúti átkelőhelyre, hogy  Horvátországba átlépjen osztrák honosságú Mercedes Benz típusú személygépkocsi vezetőjeként. A férfi az ellenőrzéskor szerb magánútlevéllel igazolta magát a határrendésznek. Az okmány vizsgálatakor azonban kiderült, hogy az útlevél 2. és 4. oldalán 1-1 hamis magyar határátléptető bélyegzőlenyomat volt, ezek keletkezési körülményeire nem derült fény.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a két férfi ellen a kanizsai járási ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!