A katasztrófavédelem tanácsai

2021.12.23. 19:00

Tűzveszély ünnepkor

Az év végén sokan már szabadságukat töltik otthonukban, ami egyúttal azt is jelenti, hogy több elektromos eszközt használunk.

ZH

Ez magában hordozza a lakástűz kialakulásának kockázatát, ami kis odafigyeléssel elkerülhető. A katasztrófavédelem kezdeti lépésként füstérzékelő készülék beszerzését ajánlja. 


Ebben az időszakban egy háztartásban egyszerre több elektromos berendezés működik, ami nem megfelelő hálózatnál fokozott tűzveszéllyel jár. Fontos, hogy az elektromos berendezéseket használatuk után válasszuk le a hálózatról, és tegyük ezt a karácsonyi fényekkel is. 


Sokan kelnek útra ilyentájt, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is áramot vesznek fel, meghibásodásuk tüzet okozhat! A jó kapcsoló és a jó csatlakozó üzem közben nem melegszik. Ellenkező esetben cseréjük szükséges. Lámpákban mindig a foglalatnak megfelelő méretű és teljesítményű izzókat használjunk! 


Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javíttassuk meg! Az elektromos tüzet tilos vízzel oltani, használjunk poroltó készüléket, de ha nincs, használhatunk homokot vagy nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, így megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában