Frissen Zalából

2021.10.05. 11:07

Éveken át csapta be ügyfeleit egy zalaegerszegi autókereskedő

Több tucat vevőjét, ismerősét, sőt még régi barátait is becsapta az a középkorú gellénházi férfi, aki éveken át autókereskedést működtetett a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

A nemrég vádemelésig jutott történet részleteiről dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatót. Ennek lényege szerint a most 48 éves gellénházai férfi 2008-tól irányított egy autókereskedő betéti társaságot, majd tíz évvel később ezt kft.-vé alakítva folytatta működését a megyeszékhelyen a Balatoni úton. Ennek során a cég működésének folyamatos fenntartása érdekében vállalkozói hiteleket vett fel, magánszemélyektől kért kölcsön, illetve jutalék ígéretével igyekezett anyagi támogatást szerezni ismeretségi köréből. A kedvezőtlen üzletmenet és családja megélhetésének finanszírozása azonban romló anyagi helyzetbe vitte a céget, ami miatt végrehajtási eljárások indultak ellene, és a vállalkozást kényszertörölték 2019-ben, majd egy évvel később az utódként megalakított vállalkozása is ugyanerre a sorsra jutott hasonló okból.

A 22 oldalas vádiratba foglalt, 47 károsultat felsoroló sorozat 2015-ben vette kezdetét, de igazán 2018-tól sokasodtak az átverések, majd értek véget 2020 elején. Az első bejelentés a rendőrségre a férfi ellen még 2018-ban érkezett. E szerint a kereskedésébe értékesítésre leadott gépkocsi bár vevőre talált, de az eladója nem kapta meg a pénzét a kereskedőtől, aki mint később kiderült, addigra már számos ügyfelét, ismerősét, barátját károsította meg, és a rendőrségre tett első bejelentést követően is többeket becsapott.

Ugyanis nemcsak kölcsönöket vett fel, amiket nem fizetett vissza, hanem számos alkalommal olyan gépkocsit is eladott, amit csak hirdetési célból vittek be a telephelyére. Előfordult, hogy az eladó nem adta át a gépkocsi okmányait a kereskedőnek, ám ő különféle ürügyekkel mégis megszerezte tőle azokat, majd értékesítette a járművet, a csalárd módon megszerzett pénzt pedig saját célra fordította. Nem egy alkalommal úgy csalt ki pénzt ügyfeleitől, hogy gépkocsi beszerzését ígérte meg nekik. Ehhez a pénzt átvette, de a vállalását nem teljesítette. Arra is volt többször példa, hogy a kereskedésében eladásra váró gépkocsira jelentkező vevőtől átvette a vételárat, majd pár napos ügyintézést ígért, hogy az átadja az autót, amit aztán másik vevőnek értékesített, a pénz pedig nem jutott hozzá az eladó.

Az évek során közel 80 millió forint kárt okozott, amiből – a rendőrség közlése szerint – 40 millió forintot meghaladó összeg megtérült.

A feltárt tények alapján az egykori autókereskedő ellen az egerszegi járási ügyészség 36 rendbeli csalás, 13 rendbeli sikkasztás miatt emelt vádat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!