katasztrófavédelem

2021.09.20. 13:00

Társasházi tűzveszély

A tűzvédelmi szabályok betartására hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem annak kapcsán, hogy csütörtökön a megyeszékhelyen, egy Jókai utcai társasház pincéjében tűz ütött ki.

ZH

A tűzoltók légzésvédelem mellett behatoltak a pincébe, és három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Mint kiderült, a pincehelyiségben használaton kívüli tárgyak és bútorok égtek 20-25 négyzetméteren. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a lángokat sikerült megfékezni, azonban a lépcsőház füsttel telítődött. Ezért a nehéz körülmények között a tűzoltók lakásról lakásra járva hét embert, valamint két kutyát menekítettek ki az épületből.

A pincerész teljesen kiégett, és az elektromos rendszer olyan mértékben károsodott, hogy a tűzzel érintett lépcsőházban az áramszolgáltatást nem lehetett visszaállítani, így 17 lakót átmenetileg rokonok szállásoltak el. A károk felmérése zajlik, a tűz keletkezésének pontos okát tűzvizsgálat fogja megállapítani.

A társasházakban a lakók általában a tereket teljes mértékben kihasználják. Emiatt gyakran a tűzvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyva felhalmozzák a feleslegessé vált tárgyakat, és szabálytalan módon tárolják. Számos esetben a használaton kívüli bútorokat, kartondobozokat és más éghető tárgyakat a közös helyiségben, az alagsorban helyezik el, és hosszú idő után sem szállítják el. Ezzel komolyan növelik a tűz kialakulásának a lehetőségét. A lépcsőházakban elhelyezett tárgyak nem csak a tűz esetén okoznak bajt, a tűzoltók munkáját is veszélyeztetik, mert a füstben ezeket nem lehet észlelni, és sérülést okozhatnak, vagy az oltást akadályozhatják.

A katasztrófavédelem felhívja a társasházak lakóinak figyelmét, hogy a megelőzés érdekében minden esetben tartsák be a tűzvédelmi szabályokat! Emellett ajánlott füstérzékelők beszerzése, akár még a tárolókba is, mert ez időben jelzi a bajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában