Frissen Zalából

2021.08.13. 10:54

Banki ügyintézőnek adták ki magukat – Zalaszentmihályról érkezett bejelentés

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

police.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy 38 éves zalaszentmihályi férfi tett bejelentést a rendőrségre 2021. augusztus 11-én este, hogy őt felhívta egy ismeretlen nő, aki egy bank munkatársának adta ki magát. A férfi ekkor közölte, hogy neki annál a banknál nincs számlája, ekkor a telefonáló „átkapcsolta” a férfi által mondott bank ügyintézőjéhez. Ezután a másik „banki alkalmazott” elkérte a zalaszentmihályi lakos bankszámlaszámát, majd egy új folyószámlát nyitott neki, és utasította, hogy utaljon át 300 ezer forintot; aminek a sértett eleget tett. A csaló a beszélgetés során egy alkalmazás telepítésére kérte áldozatát, melynek letöltésével a sértett asztali gép szoftverére csatlakozott, amellyel elérte az internetes netbankját, így a csaló részére áldozata teljes banki profilja nyilvánossá vált – írja a police.hu.

A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján bizalmas banki azonosító adatokat és jelszavakat!

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást?

  • Kezeljük óvatosan a kéretlen telefonhívásokat!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Mielőtt bejelentkezne az internetbankjába, mindig ellenőrizze a böngésző címsávban a honlap pontos címét, majd kattintson a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra, így láthatja, hogy valóban az Ön bankja adta-e ki a honlapot. Amennyiben más jelenne meg, azonnal zárja be az oldalt!
  • A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat rólunk vagy a vállalatunkról (például a közösségimédia-profilok felhasználásával). Nem bízhatunk meg a hívóban csak azért, mert ismeri ezeket az adatokat.
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget!

    Kiemelt képünk illusztráció!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!