Frissen Zalából

2021.08.06. 10:15

Az asszony a földön, míg beteg férje az ágyban feküdt ellátatlanul – Életet mentettek a baki polgárőrök

A figyelmes boltos és a szomszéd, a helyzet komolyságát felismerő polgárőrök, az azonnal reagáló rendőrök nagy valószínűség szerint az életét mentették meg nemrég egy bajba jutott idős, beteg házaspárnak.

Fincza Zsuzsa

A baki egyesület szolgálati gépkocsija mellett (j-b) Harmat Krisztián, Harmat Gábor és Sipos László

Fotó: Fincza Zsuzsa

A falu boltjában feltűnt, hogy a feleség a szokásától eltérően reggel nem ment vásárolni, a szomszéd is furcsállotta, hogy nem tették ki a szemeteskukát, nem vitték be az újságot – szerencsére két fiatal polgárőr tudta, mi a teendő.

- Édesanyám szólt, hogy valami történhetett Horváthéknál, mert az asszony nem ment el a napi bevásárlásért – elevenítette fel a július 21-én történteket Harmat Krisztián. Hívták őket telefonon, de hiába csörgettek, nem vették fel a készüléket. – Testvéremmel, Gáborral elmentünk a helyszínre, ahol a szomszédok is gyanúsnak találták, hogy nem láttak mozgást az épületnél. Minden jel klasszikusan a „valami baj van” esetre utalt, ezért haladéktalanul értesítettük a körzeti megbízottat.

A baki egyesület szolgálati gépkocsija mellett (j-b) Harmat Krisztián, Harmat Gábor és Sipos László
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Megpróbáltunk bejutni a házba, de az ajtó zárva volt – folytatta a tájékoztatást Gábor -. Körbejártam az épületet, a hátsó szobából halk hangokat hallottam kiszűrődni, az ágyban fekvő vak, beteg férj próbált segítséget kérni. Károkozás nélkül sikerült benyomni a szoba ablakát, ahol bemásztunk a testvéremmel, s az idős asszonyt megtaláltuk a konyha kövén feküdni. A beteg férje közel egy napja ellátatlanul feküdt az ágyban.

A polgárőrök belülről kinyitották az ajtót és beengedték a rendőröket, akik mentőt hívtak és értesítették a más településen élő hozzátartozókat. Az idős asszony combnyaktöréssel azóta is kórházi ápolásra szorul.

- Kiderült, a néni előző este fürödni indult, de elesett, ráadásul olyan helyen, ahol semmiben sem tudott megkapaszkodni. Egész éjjel és a nap nagy részében a kövön feküdt, a hasonló esetek ritkán végződtek jól. A lányuk látogatása másnapra volt tervezve, kérdés, hogy kibírták volna-e addig – így a Harmat fivérek.

- Ilyenkor érik be a gyümölcse annak, hogy 41 tagú egyesületünkkel folyamatosan működtetjük a SZEM-et, a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Településünkön a többség megértette ennek a lényegét, így hamar észreveszik, ha egy falubeli bajba kerül, s szervezetünk presztízsét bizonyítja, hogy a köztük élő polgárőrök segítségét kérik – tette hozzá Sipos László, a Baki Polgárőr Egyesület elnökhelyettese.

Luczi Jenő rendőrségi tanácsos, megbízott őrsparancsnok hivatalos levélben köszönte meg a két polgárőr testvér tettét, amellyel elősegítették a gyors és hatékony rendőri intézkedést, s megakadályozták, hogy a két idős személy még nagyobb bajba kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában