Frissen Zalából

2021.07.01. 11:00

Éltek az alkalommal a zalai tolvajok – két vádirat is született a közelmúltban

Kínálkozó alkalommal éltek a tolvajok – nemrég két ilyen ügyben is vádirat született.

Arany Gábor

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit által ismertetett első történet eseményei 2020. augusztus 22-én este a Nagykanizsáról Budapestre tartó vonaton zajlottak. Ide szállt fel ittas állapotban egy 28 éves, többszörösen büntetett előéletű férfi, aki észrevette, hogy a szomszédos fülkében az egyik utas a hátizsákját őrizetlenül hagyta. Gyorsan magához vette a holmit és a saját hátizsákjában elrejtette. Közben megérkezett a zsák tulajdonosa, aki rövid idő múlva észlelte a lopást és kérdőre vonta úti társát, aki emiatt kiabálva tiltakozni kezdett, majd kiment a fülkéből és a folyosón elindult a kocsi ajtaja felé. A meglopott utas kérésére az ott tartózkodó kalauz lábbal kitámasztotta a folyosó lengőajtaját és nem engedte elmenni a 28 éves férfit, hogy visszatartsa az időközben értesített rendőrök megérkezéséig.

Ekkor a tolvaj az ajtót rángatni kezdte, és amikor a közben odaérkező utas megfogta a karját, visszafordult és ököllel kétszer feléje ütött, de csak az egyik csapás ért célba. Az erőszakosba forduló eseményektől a kalauz is megriadt, a lábát elvette az ajtó elől és hagyta, hogy az időközben a zalaszentjakabi vasútállomásra beérkező vonatról leszálljon a fiatal férfi. A tolvaj a megszerzett táskával együtt a közeli erdőbe szaladt. A rend­őrök azonban rövid idő alatt elfogták, így az egyébként pénzt nem, csak iratokat rejtő táska is megkerült.

A hátizsákot elemelő férfivel szemben zsarolás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség, mert fenyegetéssel érte el, hogy futni hagyják a vonatról.

A másik esetben idős ember helyzetével élt vissza a tolvaj, aki gondozóként dolgozott Zalakomárban, a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett idősotthonban. Az intézményben élt két éve az a 87 éves, gerincbetegsége miatt tolószékhez kötött nő, aki 2020. október 25-ére virradó éjszaka nem tudott aludni, ezért az akkor szolgálatot ellátó gondozótól, egy 24 éves férfitől álmatlanságára gyógyszert kért és kapott, amitől hamarosan elaludt. Ilyen előzményeket követően éjszaka éles fájdalomra ébredt, s azt tapasztalta, hogy az ágya mellett áll a gondozó és mindkét arany karika-fülbevalóját kivette a füléből, amit a nő idős koránál, fogyatékosságánál fogva megakadályozni nem tudott. Mivel visszaaludt, a történteket csak reggel jelezte az otthon személyzetének.

Az ellopott ékszerek felkutatására tett intézkedések ekkor már eredményre nem vezettek, így a bűncselekménnyel okozott 30 ezer forintos kár nem térült meg.

A fiatal gondozóval szemben ugyanakkor kifosztás bűntette miatt nemrég vádat emelt a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Kiemelt képünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!