Frissen Zalából

2021.04.26. 17:50

Lezuhant a tetőről egy ittas alkalmi munkás Barlahidán

Hiányoztak a biztonsági felszerelések, ráadásul ittas volt az alkalmi munkás, aki súlyosan sérült meg, amikor a tetőről lezuhant.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A baleset miatt a munkaadója ellen emeltek vádat nemrég. A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett történet vádlottá lett főszereplője, egy 47 éves baki férfi ács egyéni vállalkozóként 2020 novemberében elvállalta egy barlahidai családi ház tetőhéjazatának felújítását és a tetőcserét. A szakember bejelentett munkavállalójával, valamint az általa alkalmilag foglalkoztatott dolgozóval látott neki a munkálatoknak.

Ennek során november 24-én a reggeli munkakezdéskor alkalmazottját az udvarban lévő cserépanyag felmérésével és átválogatásával bízta meg, míg az alkalmi munkást arra utasította, hogy segédkezzen neki tetőszerkezet cseréppel lefedésében oly módon, hogy a cserepeket a földről a 4 méter magasan kezdődő tetősíkra hordja fel. A feljutás érdekében alumíniumlétrákat támasztottak az épület déli és keleti oldalához. A vállalkozó a létrákat úgy támasztotta az épület falához, illetve az ereszhez, hogy azok felső túlnyúlása az előírt legalább egy méter helyett csupán annak a fele volt, ami nem biztosított elégséges kapaszkodási lehetőséget a fel- és lelépéskor. Mindezeken túl a vállalkozó a 4 méteres magasságban induló tetősíkon végzendő feladatok biztonságához szükséges feltételeket sem biztosította. Elmulasztotta a kollektív műszaki védelem kialakítását, védőháló, védőrács, mobil szerelőállvány, lábdeszka és korlát felhelyezését. Továbbá nem biztosította az építőipari tevékenységhez szükséges egyéni védőeszközöket sem, a munkakezdéskor nem adott át a dolgozók részére építőipari fejvédő sisakot, csúszásmentes lábbelit, a leesést megakadályozó munkaövet, biztonsági hevederzetet, zuhanásgátlót, és ezek viselését sem írta elő.

A vállalkozó tudtán kívül a november 24-én a munkakezdéskor ittas adott állapotban megjelenő (közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló) alkalmi munkavállaló 10 óra körül – miközben a munkaadója és annak alkalmazottja a ház udvarán dolgoztak – a kapott utasításnak megfelelően cserepeket vitt fel a házfalhoz támasztott létrára felmászva a családi ház tetőhéjazatára. Eközben azonban megcsúszott, egyensúlyát veszítette, és a 4 méter magasról a földre zuhant. A baleset következtében a munkás súlyos, mintegy 90 nap alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádirat megállapítása szerint az ács vállalkozó munkáltatóként nem gondoskodott a dolgozó leesés és lezuhanás elleni védelméről, és a foglalkozási szabályszegésekkel munkavállalói testi épségét és egészségét veszélynek tette ki.

A baki férfi ellen a Lenti Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!