tragédiához vezethet

2021.02.28. 07:00

Zalában a gyorshajtás miatt történik a legtöbb baleset

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság statisztikái alapján a gyorshajtás változatlanul az első helyen áll a balesetek kiváltó okainak listáján.

Németh Lilla

Kirívó esetek a közelmúltból

A sebességhatárokat figyelmen kívül hagyó sofőrök állandó problémát jelentenek megyénkben, portálunkon számos alkalommal hírt adtunk róluk. Mint a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk, az elmúlt hónapokban is történtek kirívó esetek: egy autós például Nagykanizsán 50 km/h helyett 124 km/h-val, egy másik Csörnyeföldén 50 km/h helyett 120 km/h-val haladt, míg Dobronhegyen 50 km/h helyett 115 km/h-val, a 760-as főúton pedig 90 km/h helyett 176 km/h-val száguldott egy járművezető. A cikk alján oldalunkról gyűjtve is mutatunk még néhányat korábbról.

A leggyakoribb baleseti ok a gyorshajtás

A statisztikai adatok szerint a leggyakoribb baleseti ok 2020-ban is a sebesség helytelen megválasztása volt, amely az előző év hasonló időszakához képest több, mint 12%-kal csökkent. A sebességtúllépés miatt bekövetkező balesetek 99%-a relatív gyorshajtásból adódik, ez azt jelenti, hogy a jármű vezetője nem az út- illetve a látási viszonyokhoz alkalmazkodó sebességgel közlekedett. Sajnálatos módon a tavalyi évben bekövetkezett halálos balesetek közül hat a gyorshajtás miatt történt.

Nemrég a kerékpáros baleseteket is körbejártuk, írásunk:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/miert-magas-a-kerekparos-balesetek-aranya-zalaban-4956835/

Eszközök a megelőzésre

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság több eszközt is bevet a megelőzés érdekében. A megye területén fixen telepített sebességmérő „kapuk” 24 órában üzemelnek, emellett a változtatható helyű, valamint a mozgás közben sebességmérésre alkalmas műszereiket napi rendszerességgel működtetik. Ezeken kívül időszakosan egy-egy területet, útszakaszt megcélzó fokozott sebességellenőrzést is terveznek, amely során az összes sebességmérő berendezésüket alkalmazzák.

Kiemelt képünk illusztráció.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/lakott-teruleten-kivul-90-helyett-165-kilometerrel-repesztett-a-hetes-fouton-kilencvenezer-forint-a-birsag-4947079/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elkepeszto-187-km-h-val-szaguldott-egy-autos-a-74-es-fouton-4734763/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/teherauto-gyorshajtas-hahot-4680127/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/139-km-h-val-szaguldott-egy-autos-a-760-as-uton-4611838/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/halalos-iramban-a-74-es-fouton-zalaegerszegnel-ez-az-autos-karcolta-a-ketszazat-4521260/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elkepeszto-tempo-171-km-h-val-hajtott-egy-ferfi-hahot-es-zalaszentbalazs-kozott-4490723/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában