ítélet

2021.02.10. 14:58

Borzalmas állapotban volt a kutya mikor az állatvédők megtalálták – elítélték a gondozóját

Jogerősen 1 év – 1 év 10 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy idős férfi, aki nem gondoskodott megfelelően a gondjaira bízott kutyáról.

Zalaegerszegi Törvényszék

A németjuhász kutyát 4 éves koráig egy zalai családnál tartották, akik költözés miatt nem tudták tovább vállalni az állat gondozást. Megállapodtak egy nagykanizsai cég vezetőjével, hogy az eb őrzési feladatok ellátására a cég egyik telepére kerül. A kutya 2017 április végén érkezett a telephelyre, ahol a vádlott gondnokként tevékenykedett, s több kutyát is ellátott. Kezdetben úgy tűnt, hogy az eb elfogadta új tartási helyét, de aztán viselkedése egyre agresszívebbá vált, ezért a vádlott fél éven keresztül folyamatosan elzárva tartotta, a ketrec rácsain keresztül etette, itatta, az ürülékét vízzel verette le vagy a ketrec hátuljába tolta. A kutya fizikai állapota romlani kezdett, amit a vádlott ugyan észlelt, de nem tett semmiz a helyzet javítása iránt.

Állampolgári bejelentést követően 2018 januárjában a helyi állat- és természetvédő egyesülettől kimentek a telephelyre, ahol megtalálták az elhanyagolt, alultáplált, csont és bőr soványságúra fogyott kutyát és elszállították. Az állat – az orvosi ellátás ellenére – nem sokkal ezt követően elpusztult.

A Nagykanizsai Járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat állatkínzás bűntettében, s ezért 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 10 hónap próbaidőre felfüggesztette. A bíróság enyhítő körülményként értékelte az idő múlását, a vádlott idős korát, egészsági állapotát és büntetlen előéletét. Súlyosító körülményként a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát.

Az ügyben 2021. február 5. napján született jogerős döntés, miután a felek a tárgyaláson 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn, de ezt követően sem az ügyész, sem a vádlott és védője nem élt fellebbezéssel – írja közleményében a Zalaegerszegi Törvényszék.

Kiemelt kép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik